10.5.10

A, B, C????

No vull que sembli que faig proselitisme abstencionista però l'opció no sap, no respon, passa del tema, és la meva, pel que fa al tema de la Diagonal, que avui, si fem cas de la informació amb la qual ens piconen, sembla un tema importantíssim i transcendent. Potser ja hem entrat en les jornades de reflexió i no hauria de tocar la qüestió, encara menys des de la meva ignorància pel que fa a l'urbanisme d'alta volada, però no hi puc fer més.

Fins ara i des de fa molts anys s'han fet, a la ciutat, milions de canvis que m'han desagradat absolutament, sense que mai s'haguessin preocupat de la meva opinió. Recordo dues consultes una mica alternatives i populars, no sé ben bé qui les organitzava, en les quals vaig participar de forma entusiasta, en temps no-votadors qualsevol cosa et motivava. Una era la tria de la capçalera del diari AVUI. Aquella capçalera, triada de forma democràtica i popular va durar quatre dies. Una altra era la tria del tipus i emplaçament del monument a Macià. En aquest cas encara no sé per què es va fer cap consulta, si després es va endegar una altra cosa i el monument es va posar en un altre indret, pel meu gust totalment desafortunat.

Jo, durant anys, anava poc per la part de la Diagonal d'aleshores, molt més curta i que responia, crec, al nom oficial d'avinguda del Generalísimo. Era un indret fi i elegant, tranquil, amb botigues cares i gent ben vestida. Pels matins del diumenge, si passejaves per la part alta de Barcelona, era freqüent veure minyones uniformades que baixaven a buscar el pa, per exemple. La Diagonal va ser sinònim de fatxenderia i el malaguanyat Jordi Estalella, en pau descansi, va triar el nom de Tito B. Diagonal per a un dels seus personatges més emblemàtics i divertits. 

La gent de més amunt de la Diagonal era -i és- molt diferent de la de més avall del Paral·lel. Creuar vitalment avingudes importants en sentit ascendent va ser, durant anys, una mostra de millora econòmica i social. Avui tot és més relatiu i permeable, però encara hi ha classes, que diuen. Avui la Diagonal s'ha allargat molt, onze quilòmetres, diuen que té de dalt a baix, que ja és tota una excursió. No entraré en el polèmic tema de les bicis, ahir mateix molts dels entrevistats per la tele manifestaven el seu rebuig a l'excés bicicletero, però com que la cosa és una bandera de la modernitat ecològica, ni tocar-la. No vull entrar tampoc en el tranquil tramvia, recuperat després d'haver experimentat una exterminació acurada i precisa, ja que sembla que és molt barceloní allò del fent i desfent aprèn l'aprenent, encara que sembla que els nostres aprenents mai no arriben a assolir la maduresa professional. No sóc experta en res i vaig a peu a molts indrets, sobre tot des que m'he jubilat. 

Comptat i debatut (sobretot, debatut), ni la crisi, ni l'estatut, ni la inseguretat ciutadana, ni el destraler tracte del patrimoni, ni un món complicat amb molta gent que les passa magres, no és tan preocupant com el tema diagonalero, si jutgem la qüestió pels espais que se li dediquen i la tinta que es vessa a l'entorn de la qüestió. Em pregunto si és que no saben què fer amb les peles, avui euros, els poders públics. Realment fa falta arranjar la Diagonal? A mi, hores d'ara, em preocupa molt més el Paral·lel, per proximitat i patriotisme. En tot cas, que facin el que vulguin i que no em preguntin o que em preguntin sempre. I que no em donguin opcions tancades, és clar, sinó obertes i fins i tot, retrospectives. Aquestes consultes post-modernes em recorden una mica allò de ella vota en Tarragona i jo voto en Samaranch. O sigui, fer veure que es consulta alguna cosa, per fer el que toqui i que tot quedi més o menys igual.

21 comentaris:

Teresa Costa-Gramunt ha dit...

Crec, com tu, que la consulta és per fer veure que es consulta. Pur populisme que ens hauria de fer sospitar la intenció... distractiva. Pa i circ, si fa no fa.

Ferran Porta ha dit...

Pa i circ, per mi també és clar. Justament per això, per deixar clar que imbècils del tot no som, i per evitar que "endollin" amics a fer obres milionàries i oportunistes, votaré la "C". Espero que una majoria de barcelonins opti per la mateixa opció.

Vergonya d'ajuntament. Vergonya infinita.

Núr ha dit...

Jo recordo que van fer una consulta a la meva ciutat, Tarragona, sobre la ubicació d'una escultura d'uns castellers, el que no recordo es si es va fer on finalment la gent va votar...

Pel que fa a la Diagonal, no sé si es tracta d'una maniobra de distracció (ara no hi ha crisi, només la Diagonal), o bé un intent per obtenir més vots... La qüestió és que si ara l'Ajuntament decideix que vol aixecar la Diagonal per reformar-la de cap a peus, si Barcelona normalment és un merder pel trànsit, ara serà impossible circular-hi! Potser que s'esperin que acabin les obres de l'AVE i reobrin el carrer Mallorca... Sigui com vulgui, personalment penso que la Diagonal ja està bé com està, tot i que li falta un tramvia que la creui de dalt a baix, no el tram del principi i el tram del final...

David ha dit...

Suposo que de les obres que hi farien, a la Diagonal, algú se'n benificiaria. Es veu que la construcció ha baixat una miqueta i cal mantenir els ingressos com sigui. Jo proposo un nou Fòrum de les cultures per debatre-ho tot plegat.
Salutacions!

Anònim ha dit...

QUANTS CALES HA COSTAT TOTA LA "PARAFERNALIA" DEL REFERENDUM?...
LA CARA DE VERGONYA¡¡¡¡¡QUIN FASTIC¡TAN MALAMENT VAN DE COMICIONS?. JO NO PENSO ANAR A VOTAR,NI AJUDAR AL MAL GOBERN D'AQUEST COLLA DE "CANTAMALLANES".
JUGANT.....

Señor G ha dit...

Certament és un tema complex, jo votaré A-Boluvard, i votaré sobretot contra el bloc LaVanguardia-Ciment-Cotxe. Crec en anar fent una ciutat, área metropolitana de més transport púclic i menys cotxe. M'ha convençut que a la vanguardia no li agrada i en Pere Nieto http://perenieto.blogspot.com/2010/05/votare-bulevard.html

Estic una mica fart de com reacciona la vanguardia i la seva corda cada cop que es vol reduir l'ús del cotxe pel qeu representa pera al medi ambient i la forma de fer la ciutat.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Estem en una crisi econòmica molt important.
Jo sóc una persona seriosa.
Per tant, em nego a comentar , no diguem votar, frivolitats d’aquesta magnitud, amb –com a mínim- mala gestió dels recursos públics.

Clidice ha dit...

de fora estant ho veiem com un intent més del senyor Hereu de "sortir als papers", perquè se les veu molt magres a les municipals, no havent fet ni JJOO, ni Fòrums i amb el pitafi ridícul de les Olimpíades d'Hivern. Més aviat deu ser cosa que el gabinet de propaganda del PSOE(c) s'ha quedat encallat i no se'n surt si no fan grans inauguracions i deixen la city potes enlaire. En tot cas, us planyo, sincerament.

miquel ha dit...

La meva opinió sobre el tema ja la saps, així que, com que no ha variat, no hi insistiré. Només dues coses:

Es faci el que es faci (o el que no es faci)els diners gastats en la campanya i en les votacions no els sabrem mai, però imagino que deu ser una bestiesa. Si es volia preguntar que opinaven els ciutadans, només calia fer una enquesta com les que ens fa qualsevol empresa d'eletrodomèstics o del que sigui.

Parklar de reducció del trànsit em sembla una parida. Continuaran circulant o no els cotxes dels barcelonis? La gent continuarà comprant cotxes? Bé, potser no, potser en una propera campanya es demanarà als qui tenen cotxe (i als qui en comprin) que el palntifiquin al menjador de casa seva, com si fos una estàtua en record del passat. És clar que amb les dimensions dels pisets actuals, no hi haurà manera d'conseguir que una part del cotxe no surti per la porta.

Júlia ha dit...

Doncs sí, Teresa, això mateix. Populisme.

Júlia ha dit...

Ferran, jo ni tan sols no aniré a votar res. La C, de la qual només sabem que és 'cap de les altres dues' aniria molt bé per a les eleccions 'de veritat'...

Júlia ha dit...

Nur, a mi el que m'empipa més és el carnaval que han muntat quan mai demanen opinió per a res que no siguin bestieses.

Júlia ha dit...

David, cada alcalde ha de fer la seva 'piràmide' o fòrum i el senyor Hereu no sap què inventar...

Júlia ha dit...

Jugant, estic molt d'acord amb tu, i a més la despesa sembla que ha estat brutal... els deuen sobrar els calés.

Júlia ha dit...

Señor G, la vanguardia és la vanguardia i l'ajuntament és l'ajuntament i entre tots ens prenen el pèl als pobres ciutadans...

Júlia ha dit...

Xiruquero, m'ha quedat clar.

Júlia ha dit...

Clídice, des de dins hi ha molta gent que també ho veu així, ara bé, també hi ha un gran gregarisme i allò de 'donde va vicente? donde va la gente...'

Júlia ha dit...

El tema del cotxe, Pere, provoca moltes contradiccions, en volen vendre, però en volen reduir el número, limiten la velocitat, però cada dia corren més... En fi, superarem el tema i faran el que vulguin. Efectivament, amb una enquesta modesta en tenien ben bé prou però muntar carnavals és especialitat de la casa gran.

M. Antònia ha dit...

Ës tard, jo no hi he anat. Faran el què ja és disposat. És una vergonya, tant la despesa que fa temps s'ha anat fent com el què segur es farà.

Júlia ha dit...

M.Antònia, em sembla que encara hi pots anar, han dinat uns quants dies... He, he. Personalment em fa vergonya la despesa que han fet -només per a la consulta- i la que pensen fer quan, de moment, a la ciutat hi ha d'altres prioritats.

Júlia ha dit...

Volia dir 'han donat', no pas 'han dinat', ep...