28.7.12

LA COM FA BUGADA




Ja fa algun temps que a l'hora d'esmorzar ens havíem passat a mirar per televisió els debats de la COM, ràdio televisada de fet, cosa que potser era la seva millor virtut. Era aquest un debat seriós i, sobretot, ben moderat, cosa que avui es valora poc ja que sembla que la discussió sorollosa, el no escoltar-se, la impertinència ignorant d'alguns realitzadors agressius i l'olla de grills és allò que deuen pensar que capta audiències. Jordi Duran donava i treia paraules amb elegància i professionalitat, els tertulians eren diversos, amb alguns de fidels al programa, els quals també he vist i escoltat anar madurant i millorant maneres, la veritat. I és que quan el moderador funciona tothom funciona, és el que passa amb un bon director de cinema encara més quan aquest director no va de sobrat ni d'estrella del conjunt.

Però ja ens temíem que l'estiu seria temps d'endegar les neteges que fan ràdios i teles de forma sovint poc explicada, en aquesta època de l'any. Quelcom semblant fan moltes botiguetes, quan tornes de la platja ja no hi són. Ara hi ha excuses amb base real, la crisi, les retallades, els estalvis. Quan no n'hi havia es feia el mateix i és que avui tot, tot, tot, s'explica gràcies a la situació. He vist desaparèixer molts bons programes de ràdio amb el temps i m'he queixat en més d'una ocasió als directius, per carta, sense cap mena de resultat. També hi ha qui creu que tot és política però jo ja crec que no és ni això car hi ha gent d'uns partits o uns altres que sobreviu a canvis diversos sense problemes. Penso que algú vol col·locar algú i que en el fons molts d'aquests fets responen a interessos de capelleta o fins i tot familiars. O sigui, en molts casos, es vol donar feina als enxufats de torn que sovint tenen coneixences a dreta i esquerra.

A la COM hi haurà esbandida, doncs. De bon matí s'emetia també un programa distret, proper i informal, al qual trucava molta gent gran però també jovent i a través del qual moltes persones havien fet bones amistats, ja que s'organitzaven sortides i dinars a més dels debats informals i matiners, Com Llevar-se. També desapareix, com molts altres. A la ràdio fins i tot crec que ni tan sols no pesen les audiències com a la televisió car han fet moixoni programes molt seguits per substituir-los per bestieses diverses i infumables. Un fet que vaig plànyer força va ser la desaparició de la televisió de L'Hospitalet, per exemple, que no crec que representés, a causa de la seva modèstia, una gran despesa, i sembla que la majoria de polítics locals ni tan sols sabien què hi feien.

La COM té una molt bona programació, el mateix que BTV, i uns grans professionals que sovint no assoleixen la fama d'aquells que surten a Catalunya Ràdio o TV3 i que segurament treballen amb mitjans migrats i amb pressupostos més reduïts que d'altres. Espero que algun altre mitjà en sàpiga aprofitar l'experiència, en el cas de Jordi Duran i de la resta però no som en un país ni en un context en el qual l'experiència sigui un grau. Malauradament. Per a aquesta mena de coses ningú no demana referèndums amb participació popular.

13 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

aquestes RADIOS petites (economicament) ho tenen difícil. La COM és de la Diputacio em sembla.

Xiruquero-kumbaià ha dit...

Deixa'm reiterar -tu ja ho has dit- la capacitat, l'elegància de la conducció dels debats que feia en Jordi Duran i el respecte als entrevistats que tant sovint portava al seu programa, lluny de protagonismes fatxendes, d'interrupcions maleducades i d'actituds més pròpies d'un fiscal que d'un entrevistador que, malauradament, és donen tant sovint en els que volen anar de "periodistes estrella", una fauna dissortadament massa expandida.
Aquests canvis a Com Ràdio, com d'altres capteniments en organismes públics,o finançats amb diner públic, que per tant paguem entre tots, son una mostra més que en aquest país nostre calen un altre tipus de retallades, retallades de la mediocritat i la fatxenderia que facin primar la qualitat per damunt de "l'enxufisme".
Molt em temo però, que això costarà més que les retallades econòmiques.
Tens tota la raó.

Júlia ha dit...

Sí, Francesc, aquesta Diputació que sempre ha de desaparèixer i no fa mai, he, he. Probablement tinguin dificultats per sobreviure però no és només això, no és la primera 'remodelació'.

Júlia ha dit...

Xiruquero, malauradament és així i em sembla que no hi ha remei a curt termini, en temps passats creia que era a causa del 'sistema' però ja he vist que no.

Montserrat Llagostera Vilaró ha dit...

Hola Julio:
Doncs es una llástima que treguin programes radiofónics de qualitat.

Jo ara recordo fa molts anys, desde Valencia seguia a la TV· LA VIDA EN UN XIP, regit per en Josep Maria Puyal i m´agradava molt.

Ara a la majoría de debats, tots parlan alhora i a veurer qui crida més i de vegades no s´entén rés.
A Valencia, també hi ha crsis a la TV 9 i la catalana TV3 tampoc es veu.
Vinga vinga, gent al carrer.
Pot-se auriem de cantar "Au vinga, vings qure arriba la Trinca per salvar l´humanitat", o al menys aquest Pais.
Un petó, Montserrat

Júlia ha dit...

Montserrat, la TV3 també ha anat perdent molta pistonada amb els anys, manés qui manés, al menys segons la meva opinió.

Lectora corrent ha dit...

També han eliminat el programa "Eureka!", de divulgació científica, que feien els caps de setmana. S'hi feia un tractament molt bo de la ciència; era un programa que informava i alhora entretenia. La presentadora i directora del programa, Mònica Lòpez, va explicar, en una llista de comunicació científica, que el nou director de COM Ràdio va dir-li que tot i que estaven molt satisfets amb la feina que havíem fet a l'Eureka! el programa no seguiria. Els resultats d'audiència eren bons i el programa era de molta qualitat però no anava amb la nova línia programàtica de l'emissora. Una llàstima!

M'agradaria saber quina és la nova línia programàtica de l'emissora.

Júlia ha dit...

Cert, Lectora, he vist que la llista és llarga i n'hi ha de molts tipus, em temo que 'la línia' encara no se sap, a veure si ens donen més disgustos. M'empipa veure com es fan malbé coses que funcionen, la veritat.

A més, no crec que siguin aquests programes de grans pressupostos.

Eastriver ha dit...

Tens tota la raó, i d'axiò ens queixem en general quan ens queixem de la poca qualitat democràtica: de l'endollisme que afecta fins i tot a l'excelència. Trist tot plegat. I indignant.

Júlia ha dit...

Eastriver, en això em pensava que milloraríem i em temo que res de res.

Montserrat Sala ha dit...

Fer bugada: feia molt temps, que ni sentia ni emprava aquesta paraula, i penso, que aquest cop no està prou ben empleada. Perquè si no m'erro, fer bugada era rentar la roba, o netejar quelcom. I també voler arranjar o dilucidar assumptes de família. Però el que fan ara, amb tots els bons programes de, de radio o de televisió, es polir-se'ls del tot. matar-los directament. Sense més preàmbuls.
Que n'estem de lluïts!!!

Salutacions ben cordials.

Júlia ha dit...

Possiblement, Montserrat.

El que passa és que em ve sovint al cap aquell refrany que fa 'a cada bugada es perd un llençol' i em temo que estem perdent molts llençols. I de vegades no ens n'adonem fins que no estan definitivament perduts.

Anònim ha dit...

Jo el que no entenc com és que al lloc de l'Eureka posen un programa d'esports, tothom sap que les tardes del cap de setmana a les ràdios són pels esports, tant si juga l'Espanyol com el Barça, així doncs, si els equips juguen per la tarda, vol dir que hi haurà doble ració d'esports??. He estat una bona temporada escoltant programes exclusivament d'es`ports i tots, repeteixo tots, deixen de tenir notícies el día després dels partits, llavors tots és parlar del mateix, tonterietes i suposiciones de que si aquest farà alló o l'altre......coi d'esports!!