24.1.13

INCOMPRENSIONS ANCESTRALS




A Toulouse hi ha tots els col·lectivitzadors i 'faiets' que ens portaren la revolució allí baix, disposats a no aprendre el francès, a ofendre's quan els francesos no els entenen, i a treure tot el suc possible del JARE. És una delícia. Em fa l'efecte que sóc a la Torrassa o a Coll Blanch. Perxò hem vingut a França? Què n'és de petit el món!

(Jaume Passarell, carta a Rafael Tasis, datada el 9 de maig de 1940).

11 comentaris:

Anònim ha dit...

Fa dies que el rondo. Ja caurà quan la pila que espera deixi de créixer.

Galderich ha dit...

En Jaume Pasarell és d'aquells personatges vinculats al catalanisme republicà però no a l'obrerisme i per això estava desorientat davant d'uns esdeveniments que van posar a prova totes les contradiccions del moment. Per això no va entendre res i menys quan devia veure com anaven les coses per Tolosa.

Quan va retornar a Barcelona va treballar amb el que feia i fou l'autor (amb el pseudònim de Salvador Bori) de la biografia de Padró, Planas i Pellicer, els grans il·lustradors del s. XIX català. Un personatge a tenir en compte i del que fa poc em vaig trobar les seves memòries que tinc al costat per anar fent lectures esporàdiques per treure'n el suc necessari.

Eastriver ha dit...

Doncs sí, és d'aquelles coses que a priori venen de gust. Com un bon documental, o inclús com una peli antiga.

Júlia ha dit...

Enric, una perla.

Júlia ha dit...

Galderich, no va ser l'únic i encara que no agradi haver-ho de reconèixer el tema dels sectors obreristes castellans, els de la Torrassa i la resta, i la seva relació amb la societat catalana, àdhuc amb els sectors obrers, és complexa i no agrada entrar-hi a fons per cap banda. A més, una cosa era l'obrerisme entenimentat i l'altre, aquests sectors faistes d'arrauxats en els quals s'infiltraven molts aprofitats, també.

Dimarts li dediquem la xerrada de CERHISEC.

estan editades aquestes memòries que esmentes?

Júlia ha dit...

Encara millor, Eastriver, és més real i viscut.

Júlia ha dit...

Tampoc no crec que Passarell no entengues res sobre l'obrerisme, té textos ben lúcids sobre el tema en els quals defensa les vagues i critica determinats sectors i gent com Cambó. Una cosa és una cosa i l'altra, l'altra.

Galderich ha dit...

Júlia, el llibre d'en Jaume Passarell es diu "Homes i coses de la Barcelona d'abans". És un repàs a la Barcelona del seu temps entre vivències personals i visió de periodista. Molt interessants.

També cal destacar el seu llibre amb caricatures seves -era molt bon dibuixant- de "Cent ninots i una mica de literatura".

Dimarts no sé com ho tinc però si puc m'escapo!

Júlia ha dit...

Ah, aquest és antic i ja el tinc, Galderic, em pensava que no fos algun altre.

Dimarts faig la xerrada sobre ell, al barri, per cert.

Per això m'estic 'documentant'.

Júlia ha dit...

Ah, aquest és antic i ja el tinc, Galderic, em pensava que no fos algun altre.

Dimarts faig la xerrada sobre ell, al barri, per cert.

Per això m'estic 'documentant'.

Tot Barcelona ha dit...

Intentaré escaparme yo también, depende de la clase y de si faltan personas o no...