13.5.14

BARCELONA MÍTICA I FUTURISTA



Quina por em fan tots plegats!!!!!! Em fan més por que l'esperit de l'Enriqueta Martí...

La propera remodelació del Paral·lel espero que sigui per millorar l'espai. El col·lector evidentment era imprescindible i ja feia anys que s'hauria d'haver arranjat el tema.

Pel que fa a la resta hi ha opinions diverses i per a tots els gustos.  Ja veurem com queda tot un cop acabades les obres. Em fa una mica de basarda tota la parafernàlia prevista però com que sovint els projectes duren el que duren... 

En tot cas, ens agradi o no, els espais canvien i el record sempre idealitza el passat d'alguna manera.

Encara més, hi deu haver algun indret eteri, a més a més de les hemeroteques, que avui són ja un perill per a l'enganyosa memòria col·lectiva, històrica o no, on dormen el somni de la pau els molts projectes perduts. Es podria fer tota una enciclopèdia amb tot el que s'ha volgut fer i no s'ha fet o s'ha fet d'una manera molt diferent, per exemple, a Montjuïc.

El Paral·lel va ser el Paralelo per a tothom, castellans i catalans, fins a la normalització. O sigui, que ni tan sols el nom actual és real sinó una reconstrucció de tantes com ens n'ofereix el pas del temps. Per no parlar de la no recuperació del nom del seu teatre més antic, l'Espanyol o Español. Qui vol recuperar un nom així en els temps que corren? Prou mèrit té que el cafè resistent conservi la nomenclatura unitària.

Avui ens hem oblidat del pobre Marqués del Duero, un nom proposat pel mateix Víctor Balaguer, per cert, qui també va donar el nom a molts carrers de l'Eixample. Encara em sap més greu que Francesc Layret, a quí van dedicar  de forma efímera i republicana l'avinguda, no compti amb algun record més substanciós que el poc conegut monument de la Ronda. Tot i que jo ja he manifestat en més d'una ocasió que no posaria noms de personatges enlloc. 

I per cert, posats a batejar amb noms artístics les futures placetes del Paral·lel, no sé que hi ve a compondre el senyor Rubianes, que si va treballar per aquests verals ho va fer quan anava amb els Dagoll-Dagom i para de comptar. No va ser mai sant de la meva devoció i no vaig acabar mai d'entendre els fervors que desvetllava, amb tants bons actors i bones actrius oblidats com tenim, la veritat.

Però vaja, així és el món, així són les coses i així s'endeguen els grans projectes urbanístics, molts dels quals resten al llimb aquell dels no batejats, del qual van dir-nos després que no havia existit mai.

És un fet evident que el Paral·lel-Paralelo és objecte d'una mena de campanya entre popular i acadèmica que el vol reinventar i reivindicar. M'empipa que es facin reflexions sobre això de què no se'n sabia res quan molta gent en sabíem moltes coses des de tota la nostra vida. Avui es fan rutes a dojo pels seus verals i com sol passar en aquesta mena d'itineraris s'hi posa sovint més pa que formatge. 

Per cert, ara s'ha redescobert allò que ja se sabia, que la vampira del Raval no era vampira ni res d'això, sinó poca cosa més que una alcavota de tres al cuarto i que el tema s'ha inflat gràcies a la literatura i al musical i fins i tot a programes aparentment seriosos de la televisió i la ràdio... El fet és que qualsevol que s'hagués acostat al tema de forma una mica crítica ja intuïa amb fonament documental, des de sempre, que tot era un cuento xino d'aquests amb conspiracions i gent important al darrera, que tant agraden al morbo popular, com va passar amb el cas Raval i les seves seqüeles. 

Així s'escriu la petita història dels indrets i es munten les rutes turístiques. I mireu que hi ha misteris reals per esbrinar, com ara l'assassinat de Pepe, el de la Criolla, per exemple, farcit amb tota probabilitat d'implicacions polítiques de molts colors. Però és més fàcil i còmode i menys compromès inventar que no pas investigar.

Pel que fa a les rutes i itineraris temàtics que proliferen com bolets, n'hi ha de serioses i documentades, no diré que no, però sobre les explicacions que s'amollen n'he escoltat de l'alçada d'un campanar, la veritat.  El pitjor és que molta gent se les pren sovint com les novel·les històriques, de forma seriosa i dogmàtica i si els dius el contrari et rectifiquen, què hi farem.


10 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

Estimada JULIA :

esta es una ciudad llena de normativas, que se incumplen por los mismos que las imponen.
Tenemos en el Paral lel una serie de establecimientos (me refiero a bares, dado que nuestro Ay untamiento no sabe dar permiso para otras cosas), que incumplen la normativa mas escandalosa.
Paral lel esquina Enrença : el bar de los del Bullit, con los veladores trasversales a la via pública, fijos ocupando mas del 70% de la acera. Enfrente, otro local innaugurado hace poco menos de 4 meses, de la misma familia, sin entrada para minusválidos...Más allá, un bar restaurante (a todo se le da el nombre de restaurante) regentado por orientales, con alfombra roja en medio de la calle, y donde los invidentes, lo he visto en dos ocasiones, se dan de ostias que da gusto.
Paral lel esquina Calabria : más bares con ínfulas de restaurantes con los mismos problemas que los anteriores, veladores fijos, trasversales, cada uno a su libre albedrío
Así nos pasearíamos por toda la avenida, bars innaugurados no mas de hace un año sin elementos para las personas discapacitadas. Cada uno hace lo que le rota.
Aquí no se gobierna, aquí se cobra y se nos engaña diciendo que tenemos una industria turística potente.
salut

Tot Barcelona ha dit...

Y te diré más, antes de ayer salió la Itziar Gonzales, la ex-regidora de Ciutat Vella...y dijo que la habían amenazado de muerte porque se metía con los pisos turísticos y con los hoteles , y que por eso y por encontrarse sola delante de todos se marchó.

El Millet está suelto.

Y la gran mayoría de establecimientos de alta gama del Paral lel en plan restauración, no contaban con permisos de salida de humos (otra vez con el Tiketcs de las narices)...así este estuvo cerrado casi un año porque no se lo concedían (antes era una concesionaria de la Citroen).
Para dar un permiso hace falta la autorización del Ay untamiento, del colegio de arquitectos, del de aparejadores y según que casos de los bomberos...y ahí lo tienes echando humos como el Inopia, otra virguería que no deja dormir al vecindario de los patios interiores y los que viven dando el balcón a la calle...
esto es lo que hay, y el Paral lel se convertirá en una calle de tortura para los habitantes del lugar, como la calle Blay y como la calle Parlament.
Al tiempo

Júlia ha dit...

Miquel, el pitjor és que portem molta llana al clatell i ens fan beure a galet, la gent del carrer, una gran part, també està d'acord amb aquesta Barcelona turística o amb el carrer Blay ple de terrasses, altrament no passaria tot el que passa, en el tema del Millet ell és el visible pero hi ha molts personatges de molts partits embolicats, mentre la vaca del turisme ragi...

Oliva ha dit...

QUAN VAN FER ELS COLECTORS,A EL MEU BARRI,KA PRIMERA VEGADA,FOU PITJOR EL REMEI QUE LA MALLALTIA,,,LES ANTIGAS RIERAS FEIAN SALYAT LES "TAPAS",DEL COLECTOR...LA SEGONAL'AIGUA SOBREGUIA PELS WATERS I ELS DESAIGUAS DELS PATOS I JARDINES...A LA TERCERA,SEMBLAR QUE VA DE-BO...O SIGA. QUE VEINS DEL P.S.,TRANQUILITAT.TOT S'ARRECLE MEINYS LA MORT.

Tot Barcelona ha dit...

No si nos hacen beber a galet, yo intento beber sorbo a sorbo, desde la AAVV de Sant Antoni.
Solo contesto a tu interpelación, y digo lo que me parece que hay, con pruebas, y que es lo que no funcionará, con evidencias.

Poco más a decir.
Un abrazo.

OLIVA : cuando deje de chillar le contestaré, pero tenga en cuenta que entonces, el que chillará seré yo.

PD: . Con la tranquilidad que ud prodiga, la mierda del colector nos subirá hasta la barriga (rodolí).

salut

Júlia ha dit...

Oliva, és el nostre destí, em temo que ens costa molt 'millorar'

Júlia ha dit...

Miquel, Oliva no chilla, tiene la costumbre de escribir de vez en cuando con mayúsculas y el texto es irónico, evidentemente.

Tot Barcelona ha dit...

Ok. JÚLIa.
Sucede que veo la hipocresía de nustros políticos al uso y la decadencia de nuestro barrio.
Sucede que conozco minimamente los sacrificios de las AAVV de Barcelona ( ahora ha habido el fracaso de la Rotonda versus Nuñez ).
Sucede que a Barcelona no se le quiere, solo se le utiliza desde dentro de nuestro Ay untamiento, vease el hotel Vela a 20 metros linea de mar pasándose por el forro las mismas ordenanzas que mandaron derribar todos los chiringuitos de la Barceloneta...

Esta es una ciudad para noctámbulos con dinero, pero no es para vivir en ella.
Ha triunfado la marabunta, y los ciudadanos, los habitantes, los lugareños , poco a poco hemos sido expulsados por los mismos que nos gobiernan.
Salut

Tot Barcelona ha dit...

Por cierto
¿ Han mirado lo que ha subido el trimestre del IBI este año ?

Para un piso de 60m2 en el Paral lel se pagaba el trimestre pasado 97,64 € al trimestre.
En este trimestre se paga 101,64 €, con lo que ha subido 3,71 €, trismestrales, o lo que es lo mismo 15 € anuales.
¿ A que jubilado le han subido la pensión 15 € anuales ?

Júlia ha dit...

Miquel, me temo que a eso que llaman 'pueblo' no se le suele tener en consideración nunca, lo que pasa es que a veces nos ha gustado creerlo.

También diré que a través de reuniones vecinales he comprobado lo difícil que es ponerse de acuerdo y como a veces se protesta por tonterías y tragamos sapos muy a gusto cuando son 'fashion' y modernos.