31.12.14

HA MORT LUISE RAINER (1910-2014)


Acabo d'escoltar per la ràdio que ha mort, a l'envejable edat de 104 anys, Luise Rainer. El seu nom potser avui diu poca cosa a la majoria de gent que no sigui molt cinèfila però Rainer va ser molt popular i va guanyar, molt jove, i per dues vegades consecutives, un óscar, els anys 1936 i 1937.
Rainer era d'origen alemany. Va començar a actuar molt joveneta, amb el vienès Max Reinhardt. Descuberta per la Metro, va firmar amb ells un contracte per tres anys. La volien convertir en una mena de Greta Garbo, actriu que aleshores estava molt de moda.

El poster.gif gran Ziegfeld

Amb la segona pel·lícula que va rodar a Hollywood va guanyar el primer óscar. Era The Great Ziegfield, amb dos grans pesos pesats del moment, Myrna Loy i William Powell. Rainer interpretava Anna Held. El segon óscar, l'any següent, li van donar pel seu paper a The Good Earth, al costat de Paul Muni, en un paper molt diferent de l'anterior, el d'una submisa i silenciosa camperola xinesa. La pel·lícula estava basada en un llibre molt popular de l'escriptora Pearl S. Buck, una de les poques dones que ha aconseguit un Nobel, en concret el de literatura, l'any 1938. 


Aquells premis van esdevenir més aviat una maledicció, agreujada, segons expliquen, per la mala orientació que el seu primer marit, Clifford Odets, dramaturg, guionista i director, va donar a la carrera de l'actriu. També va afectar a Rainer la mort prematura d'Irving Thalberg,  productor que l'havia ajudat i creia molt en ella.

Luise Rainer 1936.jpg
Va fer algunes altres pel·lícules, sense aconseguir papers interessants i sempre va considerar aquells óscars una mena de maledicció. Es va pensar en ella per papers que van acabar fent d'altres actrius, com ara el de Vivien Leig a Allò que el vent s'endugué. Va trencar amb els estudis i després amb el seu marit. Se'n va anar a viure a Europa, va estudiar medicina, va treballar en el teatre i va fer alguns breus papers de lluïment en el cinema i la televisió, molt de tant en tant. L'any 1944 es va casar amb l'editor Robert Knittel amb qui va tenir una filla. Més endavant va tenir dues nétes i quatre besnéts. 
La parella va viure a Suïssa i el Regne Unit però l'actriu no va voler perdre la seva nacionalitat americana, aconseguida el 1940. La seva família era jueva i ja de petita va viure com ella mateixa deia, una època de fam, pobresa i revolució. L'antisemitisme no el va inventar Hitler. Anna Held, l'actriu que ella havia interpretat tan bé, ja va haver de fugir amb la seva família a París, des de Varsòvia, aleshores part de l'imperi rus, pel fet que s'havien estès una sèrie de terribles matances de jueus. El seu segon marit va morir l'any 1989.
Luise Rainer es va moure molt a favor de la República Espanyola i en contra del feixisme. Va recaptar fons i va ajudar a habilitar un castell francès per a infants espanyols refugiats. Amb una part d'aquests fons es va fer un documental sobre la guerra, Spanish Earth, realitzat per Joris Ivens. Per aquest motiu va ser una actriu vetada i el nom de la qual no es podia ni mencionar, en l'època franquista.
Malgrat tants alts i baixos no se l'havia arribat a oblidar mai del tot. L'any 83 va ser l'encarregada de lliurar l'óscar a Garci per Volver a empezar. El seu centenari va reunir molta gent del món del cinema a Londres, on vivia i on el va celebrar. De forma una mica tardana, el 2011 se li va dedicar una estrella al famós Boulevard. També se l'havia homenatjat al festival de Sant Sebastià.


Descansi en pau, després d'una vida tan llarga i interessant. 

2 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

que en feia d'anys que ja l'havia enterrat. Si no recordo malament, va ser ella qui va entregar l'oscar a Garci per volver a empezar.

salut

Júlia ha dit...

Ep, Francesc, que ja ho he dit a l'entrada, això, he, he. Com que fas com jo, que llegeixes en diagonal...