11.5.15

HOMENATGE DELS BLOGS A OLGA XIRINACS (11/05/2015)

Avui, com ja vam anunciar, hem endegat un homenatge a Olga Xirinacs, amb motiu el seu aniversari.

Continuarem fent campanya a favor de la concessió del Premi d'Honor de les Lletres Catalanes a aquesta escriptora, que té una llarga trajectòria literària i un munt de premis i reconeixements.

Malauradament, com ja he denunciat en d'altres ocasions, aquest premi tan nostrat s'ha lliurat fins ara a quaranta-tres homes i tres dones, cosa que diu molt sobre en quina societat, encara, ens movem. El que sobta més és que no hi hagi protestes ni reivindicacions a l'entorn d'aquesta trista realitat cultural.

Reprodueixo el fragment d'una entrevista publicada a Escola Catalana, el 1999, en la qual l'escriptora parla de la relació entre música i literatura i del seu pas a la narrativa a partir de la poesia.








—Ser poeta condiciona tenir més cura del llenguatge a l'hora de fer novel·la? 
—Em sembla que és anterior al fet de ser poeta o novel·lista: l'artista és anterior a la poesia, a la novel·la, al conte, a la pintura... Qui ha estat educat en les arts o en té alguna mena d'intuïció, les ha de conrear de manera que la seva literatura també en pugui quedar plena i se'n beneficiï. Així, procuro dotar els meus escrits d'una arquitectura (una construcció), d'una musicalitat (un ritme), d'un cromatisme (la plasticitat de les descripcions), etc.; tots aquests components donen profunditat a la literatura. 

—Quina ha estat la seva formació en arts? 
—Ha estat cabdal l'herència familiar: una herència que no és econòmica, ja ho dic sempre, però que sí que ha condicionat tot el meu gust per la literatura i les arts. Aquí, a casa, tenim una biblioteca que ja deu anar cap als deu mil volums, que és força. A més a més, el meu avi em va pagar classes de pintura i de música: tinc el professorat de piano i, en pintura, primer anava a una acadèmia i després a classes amb un pintor que em feia anar pel carrer a fer dibuix del natural, cosa que és molt bona però que a mi em feia passar molta vergonya. Després, aquests ensenyaments de pintura m'han estat utilíssims en dos sentits: primer per a la literatura, i ara, darrerament, per a mi, perquè els he recuperat i m'omplen la vida. Interior amb difunts, el meu premi Josep Pla, ja representava recrear una vida de principi de segle posant-hi el fons propi dels pintors de l'època: dels impressionistes als expressionistes i l'abstracció (Kandinsky, Klee...). És molt més profunda la literatura basada en les arts. En el benentès que sense enfarfegaments ni didactismes! Però, dit això, l'art hi dóna matisos, color, coneixement. 

—La música només hi dóna un to, hi trasllueix una determinada sensibilitat, o —també pot influir en qüestions de llenguatge? 
—Tot plegat. A Tempesta d'hivern, per exemple, que és una novel·la que m'estimo molt, la protagonista és una directora d'orquestra, i hi ha un diàleg entre ella i el seu primer violí amb la Simfonia concertant de Mozart: si un sap que la part central d'aquesta simfonia és precisament un diàleg, s'adonarà que la forma adoptada per la novel·la no és gens gratuïta. 

(Joaquim Noguero: "Realitat i ficció", Escola Catalana, núm, 361, juny 1999) 

Si us afegiu a aquest homenatge podeu deixar alguna referència en els comentaris a aquesta entrada o comunicar-m'ho per email i així podrem elaborar un llistat dels que hi heu participat. Gràcies.





12 comentaris:

McAbeu ha dit...

Ja he publicat la meva col·laboració a aquest merescut homenatge.
La trobareu aquí:

http://www.xarel-10.blogspot.com/2015/05/707-homenatge-olga-xirinacs.html

Tot Barcelona ha dit...

Me he permitido poner un enlace con tu página.
A las 7 y 31, creo, no lo recuerdo bien, lo ha aceptado.
El homenaje es una seña de identidad y he pensado que me permitirías, dado que lo he considerado muy bueno, enlazarlo con Tot.
Como no lo veo y no se buscarlo, que esa es otra, te pido disculpas si te he molestado.
Salut

Unknown ha dit...

Júlia,
He estat més d'un mes sense connexió però finalment la setmana passada sembla que em varen resoldre el problema.
A Certa Glòria hi ha el meu homenatge a la nostra escriptora.
Gran idea per part teva!

Montse ha dit...

Al meu blog també hi he deixat el meu homenatge: http://elmeumar.blogspot.com.es/2015/05/per-molts-anys-olga-xirinacs-escriptora.html

...iescaig ha dit...

el meu blog també recolza la iniciativa
avui he publicat un post dedicat a l'Olga

la referència: http://iescaig.blogspot.com.es/2015/05/felic-dia-daniversari-per-olga-xirinacs.html

Salut!

Salvador Macip ha dit...

Aquí teniu la meva col·laboració:

http://bloguejat.blogspot.co.uk/2015/05/homenatge-olga-xirinacs.html

Per molts anys, Olga!

miquel ha dit...

Arribo tard, però ja sóc aquí:
http://provisionals.blogspot.com.es/2015/05/olga-xirinacs-soc-al-teu-convit.html

Francesc Puigcarbó ha dit...

Al bloc, el primer de tots a les 12:00, que fins i tot a les sis em preguntava a veure si m'havia equivocat de dia o no ho havia entès bé. Ah! i més tard a Anoarra.

salut

xavier pujol ha dit...

S'escampa, s'escampa, en el bon sentit d'eixamplar.

Júlia ha dit...

Gràcies a tothom, en nom de la literatura, més que no pas meu, demà miraré d'endegar la llista de participants.

August G. i Orri ha dit...

La meva col·laboració aquí:

http://august-rapsodia.blogspot.com.es/2015/05/homenatge-olga-xirinacs.html

Salut a tots i totes, especialment a la Júlia per proposar aquest homenatge a l'Olga.

I per molts anys a l'Olga, esclar!

Júlia ha dit...

Gràcies,August!