25.4.19

AHIR VAIG PODER PARLAR D'UN MEU LLIBRE...


Ja fa alguns anys, abans de jubilar-me, em planyia del poc ressò que havien tingut els llibres que havia pogut arribar a publicar i un amable company de l'escola em va recordar que els llibres tenien una vida molt llarga. No sé si és així, en general, quan, de fet, em van explicar en uns cursos sobre biblioteques escolars que el noranta-i-tant per cent del que és publica enguany al cap de dos anys i escaig torna a ser pasta de paper. En aquells cursos ens empenyien a llençar el fons antic de la biblioteca escolar, en gran part, per tal de renovar les existències. Llençar pa i llibres havia estat un pecat però les coses han canviat molt i els pecats, també.

De fet nosaltres mateixos serem pols, ni tan sols pasta de paper, i tot és relatiu. Però el cert és que gràcies a les biblioteques i a les webs de llibres vells, o antics, o d'ocasió, o com en vulguem dir, molts volums es poden recuperar o, al menys, llegir. De tot el que he publicat tan sols dos llibres son avui, encara, comprables de nou en nou, els que vaig publicar amb Meteora, un de poemes, La pols dels carrers,  i el que veieu a la il·lustració, una novel·la. I això gràcies a què aquesta editorial té, encara, un gran respecte pels seus fons i no els llença tan aviat com d'altres a la bassa del reciclatge. 

Puc dir per l'experiència viscuda que és una editorial molt seriosa, cosa que no és freqüent, ni de bon tros. I la cosa no és pas d'ara, recordo que l'esposa de Sebastià Gasch comprava en un establiment on anava també a comprar la mare i es planyia sovint de les males pràctiques editorials i de com els havien, fins i tot, estafat, en alguna ocasió. Per a més inri els peixos grossos acostumen a empassar-se els petits, un dia o un altre, en podria posar molts exemples.

Torno al tema central, vaig tenir l'agradable sorpresa, fa algun temps, de què se'm convidés a un grup de lectura a la Biblioteca Vapor Vell, per al dia 24 d'abril, dia, per cert, del meu aniversari. Estaven llegint L'inici del capvespre, publicat el 2009. És un llibre que ha passat per algun altre grup de lectura, però en aquells casos va ser gràcies a l fet de què alguna persona amiga portava el grup i va tenir l'amabilitat de triar-lo, les coses com siguin. Això dels amics i coneguts que t'estimen i et valoren és molt important. En aquest cas no hi va haver res d'això, ni coneixia fins ara la persona que porta el grup de lectura en aquella biblioteca, Pep Martínez Buendía -i aquest segon cognom tan literari ja va ser una premonició de què la cosa rutllaria- ni tampoc no tenia cap relació amb cap participant en el grup, que hagués pogut recomanar o mencionar el meu llibre.

Així que ahir al matí, dia després de la moguda santjordiana, i, a més a més, dia  del meu aniversari, per cert, vaig poder passar una interessant i agradable estona al Vapor Vell, parlant del meu llibre i de les seves circumstàncies, cosa que sempre ve de gust quan escrius. Encara més, vaig tenir la percepció de què el llibre havia agradat força. La meva vanitat  literària, doncs, va quedar reforçada en una data tan significativa com la del meu naixement i la del dia després de Sant Jordi.

Vaig haver de repassar el llibre abans, ja que ni jo mateixa no en recordava alguns detalls. De vegades em sorprenc d'haver escrit segons què, la veritat. La novel·la, tot i que te un protagonista, de fet es pot considerar gairebé coral. Es tracta de la peripècia vital d'un xicot amb ambició, de família pobra i una mica marginal, que ho té tot de cara per reeixir a la vida fins que la mort prematura de la dona no l'enfonsa en una mena de pou del qual  es veu incapaç de sortir. 

Al llibre vaig recuperar un personatge anterior, la protagonista d'Enmig d'orats i savis, un volum que va quedar finalista del premi Joaquim Ruyra, i que va coincidir -he tingut una mica de mala sort amb el tema de les publicacions- amb l'ensulsiada de l'editorial Laia. Afortunadament, tot i que la gran majoria dels meus llibres estan descatalogats, llevat dels que em va publicar Meteora, a les biblioteques es poden recuperar, com molts altres interessants de tants autors i autores.
Ahir, doncs, vaig poder parlar del meu llibre i dels meus llibres, en general, i vaig poder creure en la seva possible llarga vida, més enllà de novetats i celebracions diverses. Un altre tema és fer-se ric amb la literatura -o amb el que sigui-, això passa poques vegades i a poca gent. Fins i tot una gran majoria d'autors i autores molt més populars que jo no passen de fer, i encara de tant en tant, una mica de calaix, com si fos una rifeta, vaja. 

En tot cas així t'estalvies perills, com aquell pobre escriptor de King al qual una guillada seguidora segresta i maltracta, per tal de fer-li escriure allò que a ella li abelleix. Escriure, a mi, em fa més sàvia que rica, parafrasejant Sagarra, però ja m'agradaria fer-me rica, si pogués ser, amb el tema literari, ni que fos entomant riscos diversos, deixaria ben arreglats els meus descendents, al menys. Els diners ajuden però es diu que no fan la felicitat, tot i que la felicitat constant i sòlida és un miratge estantís, què hi farem.

En tot cas he de dir que ahir vaig ser feliç, durant la meva estada al Vapor Vell, amb un públic molt interessant, que havia llegit el meu llibre, del qual vaig poder parlar lliurement. Les intervencions que van fer els lectors i lectores -hi havia uns quants homes i tot, però la gran majoria, com sol passar, eren senyores- van ser respectuoses, positives i intel·ligents. I és que la gent que escrivim ficció hem d'escoltar en algunes ocasions coses molt estranyes, amb una tendència perillosa per part d'alguns lectors excessivament implicats en esmenar-nos la plana i l'argument, com la dama de Misery, vaja. 

Vaig tornar a casa amb una caixeta de bombons, la meva vanitat literària, feia temps en hores baixes, refeta, i l'agradable percepció de què el llibre havia agradat força. I això que no tinc del tot clar això de què els autors participin de forma habitual en els grups de lectura, a mi, en ocasions, la seva presència ha fet que no em pogués explicar amb plena llibertat, la veritat. 

En tot cas, recuperar el pobre Pep Baltà i les seves circumstàncies, en un dia, per a mi, tan especial i vital com el vint-i-quatre d'abril, va ser tot un goig i la meva autoestima literària va sortir del Vapor Vell molt i molt reforçada.

4 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

Me alegro de verdad.
Escribir es muy difícil. Mucho.
Ya sabes que a mi me gusta tu vena de poeta, y de poeta en catalán. Por muy bueno que sea un traductor/a jamás le puede dar el giro que en el idioma materno se mantiene.

He leído y releeido el libro que nos mencionas. Releerlo los libros va bien, porque en ocasiones se pierden matices.

Siempre que hablamos de libros te digo lo mismo, no dejes de escribir, porque creo lo haces bien. En EERR (aclaremos que no soy crítico literario, pero que tengo,-como todos- mís gustos, hay una serie de diez, doce personas que las encuentro muy buenas (hemos publicado cerca de 140 escritores/as).

En fin, felicidades.

Una abraçada molt forta....i salut

Francesc Puigcarbó ha dit...

La vaig llegir al seu dia, i em va agradar molt, ja t'ho vaig dir al seu moment.

Dius en l'escrit:De vegades em sorprenc d'haver escrit segons què; a mi em passa el mateix, sobretot amb els poemes.


Salut

Júlia ha dit...

Gràcies, Miquel i Francesc.

FAST LOAN OFFER whats-App +918929509036 ha dit...

Hello Everybody,
My name is Mrs Sharon Sim. I live in Singapore and i am a happy woman today? and i told my self that any lender that rescue my family from our poor situation, i will refer any person that is looking for loan to him, he gave me happiness to me and my family, i was in need of a loan of $250,000.00 to start my life all over as i am a single mother with 3 kids I met this honest and GOD fearing man loan lender that help me with a loan of $250,000.00 SG. Dollar, he is a GOD fearing man, if you are in need of loan and you will pay back the loan please contact him tell him that is Mrs Sharon, that refer you to him. contact Dr Purva Pius, call/whats-App Contact Number +918929509036 via email:(urgentloan22@gmail.com) Thank you.