8.3.14

LES FLORS DE LA DAMA DEL PARC HAN TORNAT A FLORIR (PEPITA TEIXIDOR I LA SEVA ÈPOCA)




Imatges (viquipèdia): Estàtua de Pepita Teixidor al Parc de la Ciutadella, obra de Manuel Fuxà i retrat fet a la pintora per Ramon Casas.


Pel setembre de 2011 vaig escriure una entrada on mencionava Pepita Teixidor i també feia referència a d'altres estàtues que podem trobar per Barcelona. En aquell moment vaig trobar poca informació sobre aquesta pintora i ja em sembla un miracle que en el seu temps li dediquessin aquesta bonica estàtua al Parc de la Ciutadella, ja que no n'hi ha cap altra, en aquell indret, dedicada a una dama.

No tenia aleshores la pintora entrada a la viquipèdia,  cosa que acabo de comprovat  que ja no és així, per fortuna. La importància de la xarxa ve donada també per la immediatesa amb la qual es poden arranjar els oblits o les errades, en comparació amb els greus llibres enciclopèdics de fa uns anys.

Pepita Teixidor va morir jove, abans de complir quaranta anys, i la seva mort va ser molt sentida. Tenia un gran nombre de coneixences en el món artístic i cultural, el seu germà va ser també un gran pintor, Modest Teixidor. Els pintors i pintores d'aquella època han estat poc coneguts i valorats a partir de l'esclat de les avantguardes i fins i tot menystinguts de forma injusta per determinats sectors de la cultureta. En els darrers anys les coses estan canviant i crec que encara canviaran més. 

La pintora va morir el 1914 i la universitat, amb motiu del dia de la dona, ha recordat la seva figura i la seva obra amb una xerrada. La quantitat d'actes que se celebren a la ciutat fan que sovint molts passin desapercebuts, com m'ha passat a mi amb aquest i per això el menciono avui, en lloc de fer-ho uns dies abans, com hauria estat bé de poder fer. I encara m'he assabentat de tot plegat perquè un jove científic, Oliver Slay, que manté una web amb referències a la genealogia familiar, en la qual hi ha hagut unes quantes persones notables, em va posar un comentari a la meva antiga entrada sobre la pintora, amb enllaços diversos. Slay crec que és renebot de l'artista.


Ara estaria bé que s'aconseguís, amb Pepita Teixidor i amb tants d'altres pintors i pintores del seu temps, veure de tant en tant exposicions retrospectives que apleguessin la seva obra, molta de la qual es deu trobar en mans privades. De moment, al menys, si aneu al Parc de la Ciutadella i veieu el rostre d'aquesta bella dama, ombrejat per la verdor primaveral, ja sabreu una mica més qui era i com és que se la va recordar en aquell indret i en aquell moment. Quan va morir Dolors Monserdà li va dedicar un llibre de contes, Nit de lluna, il·lustrat per una altra de les grans, Lluïsa Vidal. Monserdà va ser, de fet, la promotora del monument. La família va estar molt vinculada al món artístic i va fundar, al carrer de Regomir, la primera botiga dedicada a materials de pintura per a artistes.

Aquesta botiga familiar més endavant es va traslladar a la Ronda de Sant Pere, jo encara hi havia vist una papereria important fins que va esdevenir òptica i ara ja no sé què hi ha. L'any 47 ja s'hi van fer reformes i es van perdre elements i a cada reforma s'ha perdut alguna cosa però, per sort, de moment ens queda la façana amb el nom de la família original.


Barcelona - Casa Teixidor


4 comentaris:

Mª Trinidad Vilchez ha dit...

Bon dia Júlia, fantàstic post sobre Pepita Teixidor, amb tu sempre aprenc, aprofundeixes en el tema i ho fas amè, moltes gràcies per la teva immensa tasca.
I felicitar pel dia de la dona, i hauria de ser cada dia veritat?
Una abraçada i BCDS.

Sícoris ha dit...

Esperem que es vagin programant exposicions i xerrades sobre artistes avui poc coneguts, com és el cas de la Pepita Teixidor.

Júlia ha dit...

Gràcies, M Trinidad!!!

Júlia ha dit...

Sícoris, sempre hi ha coses i persones que es van descobrint, redescobrint i oblidant també.