19.1.09

Poe i Salvat Papasseit





Per poc que no recordo la meva intenció de sumar-me a la iniciativa sobre Poe promoguda pel blog Hesperia! Potser és que calia fer el post a l'hora del crepuscle...



Com que ha coincidit la celebració d'aquest segon centenari del naixement de Poe amb un treball que estic fent sobre Salvat Papasseit, reprodueixo aquest estrany "BODEGOM" amb el qual el poeta barceloní, en el seu primer llibre de poemes, evoca la figura de l'inquietant anglès que tanta por ens ha fet passar.


No puc deixar de mencionar les versions de Poe de la meva televisió infantil i juvenil, aquelles històries per a no dormir que encara fan trrrrremmmmolarrrr quan les tornem a veure.



Més enllà de la por i la basarda, Poe és un precursor de molta literatura posterior i un gran poeta, un dels grans pioners dels gèneres fantàstic i de ciència-ficció, excel·lent crític literari, amb tràgica llegenda personal, encara que actualment sembla que allò del delirium tremens podia haver estat una malaltia molt més convencional.


I ve la nit, que és l'hora d'ajeure'm a la vora
de l'amor meva - amada meva - esposa meva i vida meva,
en el sepulcre que té el mar veí -
la tomba ran del brogent mar veí.

And so, all the night-tide, I lie down by the side
Of my darling - my darling - my life and my bride,
In the sepulcre there by the sea,
In her thomb by the sounding sea.

8 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

Júlia, si necesites informació d'en Joan Salvat tincs dos originals d'ell un de l'any 1922 i l'altre del 1972 que és en català i castellà, si et fan faltA POEMES els trobaràs a L'irradiador del Port i les gavines en català i a Nada es mezquino en castellà.

Salut

Xurri ha dit...

Aquest poema d'en Poe de l'Annabel Lee m'ha recordat una canço vuitantera que sonava força al caset del meu cotxe, je!

Júlia ha dit...

Hola, Francesc, caram, quina joia aquest dels anys 20. De fet he trobat força cosa i el treball només és sobre els Poemes. Jo tinc el de 1978 amb pròleg de Molas. Quan més el llegeixo més m'agrada, per cert.

Júlia ha dit...

És que Poe, Xurri, ha tingut i té molts seguidors!!!

Anònim ha dit...

gràcies per participar en l'homenatge!

Júlia ha dit...

Un plaer, Jacme!

Olga Xirinacs ha dit...

Júlia, gràcies pel comentari. Ja he anat llegint alguns dels teus, i en tots ets encertada. Que la literatura i la vida et facin feliç,

Olga

Júlia ha dit...

Gràcies, Olga, igualment.