11.5.08

Dissabte Catosfèric

El proper dissabte, 17 de maig, se celebra la trobada de La Catosfera Literària a Vallromanes, com molta gent ja sap. Ja fa dies que volia fer-ne alguna referència al meu blog, però he esperat perquè crec que anunciar les coses amb una excessiva antelació fa que sovint s’oblidin.

Copio sense complexos el post d’Entrellum on s’explica el tema, per als no iniciats, que em sembla que ja són pocs:

Arran de les
I Jornades de la Catosfera celebrades a Granollers els dies 25, 26 i 27 de gener de 2008, dins la Taula Rodona Blogs & Literatura, va sorgir la idea d’elaborar un llibre fet a partir de les aportacions de tots els blogaires lletraferits que hi volguessin col·laborar. 140 blogaires catosfèrics van enviar “el seu millor post” i un jurat en va fer la selecció d’acord amb un criteri de qualitat i temàtica (els posts havien de ser de caràcter literari o referents a la literatura), deixant-ne finalment 100, que són els que conformen aquesta primera antologia de la catosfera literària, publicada per Cossetània Edicions. Els autors han cedit els drets sobre el text i els beneficis que s’obtinguin seran destinats a fins solidaris (“La Bressola” de la Catalunya Nord).

Es tracta d’un llibre pioner a casa nostra, el primer blook (blog que esdevé book) col·laboratiu en català. Com diu Biel Mesquida, autor del pròleg, “a la xarxa s’està fent una part essencial de la literatura del present”. Literatura 2.0. Creació compartida. Escriptors de la mà oberta. Ciberescriptors que experimenten les noves possibilitats que dóna el format digital. Escriure en català a internet. La Catosfera literària.

100 blogaires d’arreu dels Països Catalans s’uneixen en un sol volum que demostra que la nostra llengua és més viva i més lliure que mai.


M’admiren aquests tipus d’organitzacions complexes, que fan història, perquè jo sóc una nulitat a l’hora d’organitzar res i les meves idees, moltes vegades bones, resten sempre en aigua de figues per manca d’empenta promotora. Per això i per molts motius tinc una gran admiració pel tarannà de l’amo d’Entrellum, Toni Ibáñez, gran escritor, professor, filòsof, inventor del terme catosfera i moltes coses més, que desvetlla passions diverses a favor i en contra, com passa amb la gent genial de categoria. Són persones aquestes que fan història en el sentit més ampli del terme. Imagino amb tendresa un futur possible, amb el llibre dels 100 blogaires com a objecte de culte bibliogràfic i el meu esperit vagarós que podrà dir ‘jo hi era’.

Vaig haver de triar un post a l’atzar per al llibre, com que havia de ser bàsicament literari en vaig triar un sobre escriptores, en podia haver triat molts d’altres. Triar també és trair, com traduir, segons diuen. Em sap greu que per les dimensions del llibre hagi quedat gent a fora, però així són les coses i la realitat i la veritat és que em produeix una gran admiració el fet que una editorial, Cossetània, dongui suport al tema. De vegades el que em sorprèn, a l’edat que tinc, és, precisament, allò que surt bé, està ben gestionat i tira endavant. Em sorprèn molt més la pau que no pas la guerra, vaja.



Tota la informació la trobareu, doncs, a Entrellum. M’ha sorprès gratament trobar entre els ponents Jaume Comas actor i també historiador, que assisteix al Grup de Lectura 99, del qual parlava ahir, fent-hi aportacions interessantíssimes. Em meravella que hi hagi tanta gent polièdrica i genial pel país i que encara ens queixem i, de vegades, els critiquem. I paro, perquè sembla que vulgui anar fent ensabonades i no voldria pas que fos així i encara pensareu que els vull demanar alguna cosa. Perquè en aquest país petit que ens acull, hi ha sovint una certa malfiança envers les lloances desinteressades i moltes capelletes disposades a fer la punyeta a les iniciatives que no han surtit ‘dels seus’.


10 comentaris:

Toni Ros ha dit...

Júlia, ara que ja estic superensabonat (gràcies!!!) em caldrà esbandir-me amb la benèfica pluja...

Un petit detall: el dissabte de la presentació és dia 17, i no 16.

Ens veiem a Vallromanes!

Júlia ha dit...

Estava esmorzant i mirant el calendari he vist el lapsus, ja està arreglat, fins dissabte!

Una mica de sabó sempre ajuda, que després et lapiden, he, he.

Francesc Puigcarbó ha dit...

ens veiem dissabte.

Deric ha dit...

realment és sorprenent tot aquest món perquè quan comences (en el meu cas a l'any 2004) sembla que estiguis sol, després vas descobrint companys de viatge tan interessants com tu.

Júlia ha dit...

Fins dissabte, Francesc, espero que no em surti cap inconvenient!

Júlia ha dit...

Doncs sí, Deric, em sap greu perquè sovint no puc 'passejar' tant com voldria pels blogs interessants, que són molts, sense comptar els que no conec. La veritat és que ja llegeixo més blogs que no pas el diari.

Marali ha dit...

Faré tot el que pugui per escapar-me, venir a la presentació i desvirtualitzar-me amb tu, en Francesc, en Toni i tans d'altres que llegeixo i que potser vindràn. A l'hora de fer-ho però, potser em surti la timidesa i em quedi en un racó. Fins dissabte doncs.

Júlia ha dit...

Marali, jo també sóc una mica parada 'en la realitat' però no et preocupis que ja farem penya. Una altra cosa és que de moment 'no ens reconeguem' que de vegades passa però ja trobarem la manera i si no ens posem un cartell. Fins dissabte!

Ferdinand ha dit...

M'hi trobareu... bordo molt, o sovint i malament, aquí a internet, però fora d'ell i, no ho oblidem, a la vida real, sóc petit com un pèsol i tímid com el que més. Intentaré passar desapercebut, i si no dic res de res, els que em coneixeu -que sou pocs- em veniu a saludar, que de fer-la petar també en sóc capaç.

Tantes lloances al promotor...

Júlia ha dit...

Gulchenruz, ET TROBAREM!!!

Es que m'admira la gent capaç d'organitzar coses, la veritat, perquè jo sóc un desastre.