Una Vila del Llibre és un poble rural petit, d’interès històric i/o de bellesa natural, on es concentren activitats econòmiques, socials, artístiques i culturals relacionades amb el llibre de segona mà, d’ocasió i d’antiquari. Avui hi ha diversos pobles del llibre, a Europa, que pertanyen a la xarxa Book Towns. A Espanya, el primer poble del llibre ha estat Urueña, a Valladolid, i han seguit amb la iniciativa, per ara, Albalate de las Nogueras, a Cuenca i Blanca, a Múrcia. A Catalunya els amics de Bellprat, una associació amb gran empenta, innovadora, ha decidit promocionar aquest petit poble de noranta-un habitants amb iniciatives engrescadores, entre les quals fer-ne la primera Vila del Llibre de Catalunya.
Aquesta bonica història té ja unes quantes dècades d'antiguitat. L'any 1962 un jove amb decisió i imaginació va instal·lar a l'antiga estació de bombers del poble gal·lès de Hay-on-Wye una llibreria de segona mà. Amb els anys aquell poble esdevindria un gran centre cultural dedicat al llibre de segona mà i de col·leccionista, amb molts establiments i actes diversos a l'entorn de la lectura. A Bèlgica, a principis dels vuitanta, el poble de Redu va endegar una aventura semblant i avui és un poble visitat i admirat per la categoria assolida en la seva activitat a l'entorn del llibre.
Aquest diumenge, 4 d'octubre, se celebrarà per segona vegada una jornada, a Bellprat, sobre el llibre i la lectura, amb xerrades sobre el tema, presentacions i venda de llibres. Tinc la sort d'haver estat convidada per parlar de la meva darrera novel·la L'inici del capvespre. D'altres convidats són Jordi Cervera, Maria Barbal, Teresa Costa-Gramunt, Màrius Serra, Claudi Puchades i Jaume Arnella.
Em fa il·lusió anar-hi perquè, més enllà de la promoció que representi parlar del meu llibre, crec que viuré un dia d'aquests que farà història i dels quals, en un futur, podré dir: jo hi era. Fins ara, el ressò en els mitjans ha estat una mica feble, llevat de blogs emblemàtics, com el de Jordi Cervera i de les ràdios i premsa comarcals. Avui moltes informacions importants s'han d'anar a buscar als blogs. Crec que si fóssim en èpoques en les quals l'activitat cultural era molt més important ja fa temps que tindríem per Catalunya uns quants poblets dedicats a aquest tema, i també crec que l'esdeveniment, que ja és el segon any que se celebra, comptaria amb un ressò molt més important, em sembla que hem perdut pistonada, la veritat.
Podeu trobar tota la informació, amb l'horari i contingut dels actes així com d'altres detalls sobre Bellprat i les seves activitats aquí. A les fotografies: Bellprat, una llibreria a Redu, el cartell de Bellprat, Urueña, Blanca, Hay-on-Wye. En uns temps en els quals vivim la introducció del llibre electrònic i una certa nostàlgia per la suposada pèrdua, a la llarga, dels volums tradicionals, els pobles del llibre tenen unes grans perspectives de futur, potser algun dia els pobles del llibre seran ja, també, els pobles-del-llibre-de-paper. Si no sabíeu què fer ni on anar diumenge...
16 comentaris:
Júlia,
Moltes felicitats. Havia llegit en algun bloc que es feia aquest dia i que tu eres una de les protagonistes.
Malauradament aquest cap de setmana ja el tenia reservat sinó em presentava per veure l'ambient i la Júlia de la Panxadelbou!
felicitats, aquesta història és tan senzilla i bonica que sembla més inventada que real, però ho és de real. Que et vagi bé.
Júlia m'alegro molt d'aquestes iniciatives de petits poblets. Llàstima que no pugui assistir-hi. Sempre ho faran per aquestes dates?
Que et vagi molt bé i en gaudeixis força de la Festa!
No és que sigui molt llegidor, però aprofitant l'avinentesa, un passeig per un poble petit un matí de diumenge sempre és una proposta engrescadora. Sí que hi vindré.
La idea em sembla excel·lent. És d'aquelles ocasions en que m'agradaria disposar de cotxe. I de carnet de conduir.
Júlia, et desitjo que vagi molt bé.
Galderich, ja hi haurà ocasió, em sembla que molta gent se'n va a collir bolets, he, he.
Doncs sí, Francesc, a veure si més poblets s'animen...
Gràcies, Marta. Només és el segon any que es fa i també ho van fer més o menys per aquest temps.
Molt bé, Xiruquero, doncs ja ens veurem per allà.
Gràcies, Allau!
Espero que hagi anat molt bé la jornada llibrera. Conec només dos pobles de llibre. Un és el gal·lès Y Gelli Gandryll (més conegut pel nom anglès de Hay-on-Wye), on tot va començar, el 1961, segons les meves fonts. (La foto que n'has inclòs és un "autoservei" en el pati del castell del poble; agafes els llibres que vols i en deixes l'import en una guardiola. El 2004 el preu era de mitja lliure per llibre.)
L'altre poble-de-llibre que conec és Montoliu (Montolieu per als francesos), prop de Carcassona, que molta gent oblida quan parla dels pobles-de-llibre, tot i que és un dels que tenim més a prop, sense comptar Bellprat.
Lectora, si vas als enllaços indicats veuràs que hi ha un mapa amb els pobles 'del llibre'. No hi són tots ja que potser no està actualitzat, per això Montolieu no hi deu ser, com tampoc a molts llocs no hi ha Blanca, a Múrcia. És possible que n'hi hagi més, encara.
La jornada ha anat molt bé, un dia excel·lent, encara que a la tarda no m'hi he pogut quedar.
No coneixia res -em sembla- dels pobles-llibres. M'agrada la idea. Espero que ens en facis una croniqueta de la teva estada a Bellprat.
Bon dia, Pere. Jo no gaire, fins ara. Fa molt de temps vaig llegir al diari un reportatge sobre el de Gal·les i Urueña, no sabia que n'hi havia tants.
No coneixia la notícia i me n'alegro. Aprofito per recomanar una visita a Montolieu, "village du libre" (http://www.montolieu.net/) i no gaire lluny, la impressionant llibreria de Le Somail, "Le Trouve Tout du Livre" (http://www.le-trouve-tout-du-livre.fr/)
Hola, Jordi, Bellprat encara està als inicis comparat amb aquests altres pobles, esperem que tiri endavant la iniciativa amb èxit. Hauré de fer una excursió a MOntolieu.
Publica un comentari a l'entrada