8.5.13

VIQUIPÈDIA-GÜIQUIPÈDIA, EL FUTUR

Espero que algun dia ens tornem assenyats, acadèmicament parlant, i passi amb la viquipèdia-wikipèdia el mateix que s'ha esdevingut amb el bloc-blog, que hem acceptat l'origen de la parauleta avui universal defugint purismes creatius que no venien a tombLa veritat és que no entenc gaire això de la viqui, tot i que ara m'he adonat que a València hi ha la uiqui i m'imagino que a l'Aragó hi haurà aviat la Lopiqui o com en vulguin dir. Bé, al futbol també li van dir balón-pié fins fa quatre dies, més o menys. Per cert, alguns articles de la uiqui estan escrits en valencià-que-no-ve-del-català-sinó-del-castellà. I embolica que fa fort. Només falta que els espanyols de veritat li digui güiquipedia, a l'invent, com allò del güisqui. Sort que, com va predir Riba, ens passarem directament a l'anglès.

Al meu barri ja passa una mica això, quan en una entitat són més de dos, algú se separa i en crea una altra. És l'esperit anarquista, diuen. Em temo que encara em tocarà patir força a l'hora de defensar opcións lingüístiques més o menys alternatives.

He vist el retorn de l'ENXANETA a l'ANXANETA i de la BÒVILA a la BÒBILA. Oh, esperit de Fabra, i jo tenia raó i no em feien cas... No sempre els saberuts triomfen, ja sabeu allò de la XIRUCA. I, per cert, també Espriu s'empipava, i molt, i amb raó, amb la policia de la llengua.



Un molt bon autor castellà, per practicar com cal i no amb la televisió, ni amb els programes educatius que preveu endegar el senyor Güert, al meu altre blog: Luis Mateo Díez, tot un senyor.

7 comentaris:

Galderich ha dit...

Això passa en tots els idiomes. En castellà en Juan Ramon Jiménez va fer la seva batalla contra la G solitària...

Marta ha dit...

Amb tot aquest embolic, acabarem tots ballant el waka-waka!

Ferran Porta ha dit...

Hi és, hi és aquesta obsessió per voler-se desmarcar, o fer-se notar o tot plegat. I cansa. Wikipedia, Viqui, Güiqui... saps que l'eina m'encanta? malgrat tooots els molts malgrats, em fascina l'invent!

Francesc Puigcarbó ha dit...

té moltes mancances la Viquipedia i és facilment manipulable als interessos de cadascu, però és una bona eina que s'ha d'acceptar amb les reserves pertinents.

Tot Barcelona ha dit...

Amb Francecs ¡¡ salut

Júlia ha dit...

Ep, (a tothom), potser no m'he explicat però no qüestionava l'eina sinó que s'hagi de dir viquipèdia aquí, uoquipèdia allà i wikipedia a la resta del món mundial, quan tot és el mateix, estigui en la llengua que estigui.

Respecte a l'eina en genera, en sóc fan absoluta.

Pel que fa a les mancances, repeteixo sempre el mateix, a les enciclopèdies en 'llibre convencional' com la catalana hi havia moltes més errades i mancances i arreglar-les era gairebé impossible.

Júlia ha dit...

I no em refereixo a guerres solitàries sinó a què sovint la raó no està de part dels 'acadèmics' per motius ben 'raonables'. Crec que actualment hi ha un excés de veneració pels 'experts'.