28.10.23

MIRANT BÉ ANJELICA HUSTON, AMB ADMIRACIÓ INCONDICIONAL

 

Ahir vaig tenir una alegria en rebre aquest llibre, que havia comprat a iberlibro. Els he comprat molts llibres des de fa anys, nous, descatalogats i de segona mà, no he tingut mai problemes, fins i tot en una ocasió el senyor d'una llibreria associada, que s'havia trobat amb dificultats de tramesa, me'n va portar un a casa en bicicleta. Aquesta tramesa s'havia endarrerit molts dies, em van atendre molt amablement quan els vaig reclamar el volum i, al final, el problema era de correus, ahir va arribar el llibre i unes quantes coses més.

Em vaig interessar per l'actriu en tornar a veure el Passeig per l'amor i la mort, que comentava fa alguns dies. Aquestes memòries de l'actriu, escrites per ella marteixa, cosa que no sol passar, es poden trobar a ebiblio i primer les vaig llegir online. No tinc problemes per llegir en pantalletes ni en el telèfon, la veritat. Tot pot conviure i alternar però els dogmàtics son molt restrictius. Prioritzo el contingut per damunt del material de construcció.

Ara bé, quan un llibre em fa molt el pes, cosa que passa poques vegades, si l'he llegit online l'acabo comprant, per tenir-lo en modalitat convencional. Això em va passar amb aquest, a banda de què el llibre porta fotografies i compta amb una tipografia clara i fàcil de llegir. M'agraden les biografies i memòries quan estan ben escrites i ben documentades, però no espero que m'ho expliquin tot, ep. El llibre porta un comentari de Colm Tóibin a la contraportada. És una delícia, un passeig per la vida i el cinema i per una família singular, unida malgrat la diversitat i amb l'ombra inevitable del patriarca Huston. La filla, però, pel que fa a grapa, personalitat i intel·ligència, no té res a envejar al seu pare.

Confesso que alguns fragments els vaig passar depressa, sobretot perquè Anjelica Huston va conèixer molta gent i en menciona a gavadals i, en ocasions, et perds una mica. Hi ha passatges que son una joia, descripcions de la infantesa, de la joventut, de personatges diversos, de sentiments personals. Ser filla d'un pes pesat com John Huston devia ser complicat. L'actriu va patir crítiques injustes i demolidores, prediccions poc amables, va estar un temps fent de model després de la mala experiència primerenca amb el pare i les males crítiques del 'Passeig', fins al punt que en alguna ressenya van dir que 'feia cara de nyu' entre d'altres floretes.

Va tenir algunes parelles lamentables i una maduresa feliç i plàcida amb un escultor de bon veure. La seva relació més coneguda va ser amb Jack Nicholson, un actor que sempre he trobat sobrevalorat i poc atractiu, però tot son gustos, encara son amics. No va poder tenir fills, malgrat intentar-ho a fons, però té una rastellera de nebots i renebots molt interessant. Va acabar per triomfar en el cinema tot i que no sempre li van oferir papers a l'alçada de la seva especial genialitat. Anjelica Huston te un físic molt personal, poc convencional. La complexa relació professional amb el pare, que tan malament va començar, es va cloure amb aquella joia que és Dublinesos. 

Les memòries de la noia Huston ens passegen pel mon del cinema i de la cultura però també per un munt de paisatges, amb Irlanda com a referència. Ens ensopeguem amb escriptors de categoria, amb personatges inoblidables, més o menys coneguts, amb mites de la intel·lectualitat i del glamour de tota una època. A més a més hi trobem anècdotes sucoses, com ara quan els infants d'una escola catalana que s'han escrit amb ella, després de veure la primera i extraordinària versió de 'Les bruixes', la van a veure en persona a un festival de cinema, amb la mestra i poeta Lola Casas. 

Anjelica Huston ha viscut moltes vides i moltes experiències, té poc més de setanta anys i crec que encara ens podria oferir una segona part del llibre lligada a la seva maduresa i experiència actuals. Mírame bien, el títol, fa referència al que va pensar quan Tony Richardson li va dir que no faria mai res de bo, en el camp del cinema. Quants personatges saberuts han dit coses semblants a joves i infants extraordinaris, que han reeixit a la vida molt per sobre dels qui gosaven fer prediccions absurdes, fatxendes i dogmàtiques.

Un llibre per tenir, repassar i rellegir, amb un molt bon índex temàtic que ens facilita cerques i relectures. 

4 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

És allò que els d'antes en dirien: una artistasa. Clar que va mamar cinema des del bressol.

Salut.

Júlia ha dit...

NO tan sols cinema, sinó Cultura amb majúscula, i ella que és intel·ligent ja que no sempre funciona, l'alimentació infantil de prestigi. Hi ha molts famosos i gent de categoria amb fills ximplets o ganduls.

Tot Barcelona ha dit...

Crec haver vist alguna pel·lícula seva, però no sabria a ciència certa dir-te quina.
He llegit el que poses de la seva biografia, és si més no, interessant.
Tens raó en el teu apartat final sobre els predictors : "... gosaven fer prediccions absurdes, fatxendes i dogmàtiques..."
Salut

Júlia ha dit...

Una senyora molt interessant, Miquel