18.10.10

Cinema injustament oblidat -però no del tot-


Al Centre Civic del Poble-sec, a la Plaça del Sortidor, s'ha organitzat el segon cicle de Cinema sobre rodes, després de l'èxit del primer. Aquest minicicle compta amb tres projeccions que es fan els dissabtes a partir de les sis de la tarda. Podeu trobar més informació al meu blog del Poble-sec i al blog de l'organització del cicle.

Vull remarcar la presència, a la primera projecció, del director Lluís Josep Comerón, un d'aquells grans personatges que sorgeixen de forma miraculosa en el mostre mitjà cultural i que sovint són poc coneguts de la gent més jove. Comerón, guionista importantíssim, director i escriptor, amb vuitanta-quatre anys actius i dinàmics, va ser tot un luxe en el debat sobre la primera pel·lícula, Llarga nit de juliol, un d'aquells títols de culte fet amb grans actors, molta intel·ligència, pocs diners i pocs recursos.

L'amic Sani em fa arribar també informació sobre el cicle organitzat a l'espai Memorial Democràtic de la Via Laietana, en concret sobre la projecció, dimecres, d'una pel·lícula que fa temps que tinc moltes ganes de tornar a veure, Maria Rosa, basada en l'obra de Guimerà, traslladada a la Costa Brava dels seixanta i amb uns actors de categoria. Núria Espert havia fet l'obra al teatre, en alguna ocasió amb Ricardo Palmerola com a turmentat Marçal, però en cinema es va optar per Rabal, que va repetir amb Espert a Laia, sobre la narració d'Espriu. És una llàstima que tot aquest cinema sigui encara poc conegut, car de veure, difícil de trobar en dvd i gairebé impossible de contemplar en pantalla gran. D'aquesta pel·lícula no n'he trobat per internet ni tan sols la caràtula. Tan sols he pogut recuperar un cartell de teatre d'una representació al Teatre Grec, en la web dedicada a Ricard Palmerola, amb Núria Espert, també, com a protagonista.

4 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

el comentari d'avui es preventiu, o anticipat. Ja tens preparat el post sobre el Molino?

Júlia ha dit...

Alguna cosa penjaré, però no massa. Ja el promocionen prou per tot arreu, aquí m'estimo més promocionar allò que està poc promocionat, he, he.

Anònim ha dit...

VAN RODAR UN TROS A ARENYS DE MUNT,
EN AQUELS DIES LA MEVA FAMILIA VOLTABA PER VALLGORGUINA ,I NATURALMENT LA CANALLA HI V'ANAR A FER EL XAFARDER.....TINC UN RECORD MOLT CLAR, SOBRE TOT DE AN PACO RABAL,ERA UN MALCARAT.
JUGANT....

Júlia ha dit...

Tenia fama de ser-ho, Jugant... Ui, quants anys fa de tot.