6.5.13

A LA PEDRERA, PERÒ DE ROS... CHEMA MADOZ, 'ARS COMBINATORIA'




Vaig anar a la Pedrera per tal de visitar la magnífica exposició sobre Chema Madoz i em va impressionar, i no és la primera vegada, la llarguíssima, interminable cua sota sol i serena de gent disposada a visitar l'edifici al mòdic preu, crec, de vint euros. De la Casa Batlló, el mateix.

Hi ha aspectes del present que em continuen sorprenent un dia sí i un altre també, com ara que quan més car és un espectacle o un museu o  una exposició o... més visites té. Hi ha gent que insisteix en la necessitat d'una cultura gratuïta -o sigui, pagada pel govern, o sigui, pagada per tots ni que sigui d'una altra manera-, que regateja i protesta quan creu que als jubilats, àdhuc als jubilats amb pagueta, no ens fan els descomptes que caldria o que s'esvera si algú insinua que les biblioteques haurien de comportar una mica de despesa per als usuaris. I, en canvi se'n va a veure sense problemes econòmics tot allò que val, com diuen de forma vulgar i casolana, una pasta: Barça, Liceu, Circ du Soleil, Sagrada Família, Aquàrium i la resta. Per no parlar de teca i restaurants de prestigi, molt més sovintejats per gent aparentment normaleta del que sembla.

Un gran nombre de gent lliurada al furor gaudinià barceloní de les darreres dècades són turistes, certament, però també hi ha autòctons i, en tot cas, quan fem el turista per l'estranger caiem en aquests mateixos paranys de fer el ramat i anar a veure el que vol veure tothom, encara que sigui car. Crec el tema cultural s'hauria de revisar a fons, la veritat, començant pel mateix concepte de cultura, tan tergiversat i polièdric. O potser som nosaltres, el poble, els qui ens ho hauríem de fer mirar.

Més enllà d'això i de que ja semblo l'àvia Bola, l'exposició de fotografia, extraordinària. I gratuïta, ep. Per tornar-hi.

14 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

curiós. no en sabia res d'aquest senyor, però la foto dels plats a la reixa dee l'imbornal la vaig fer servir una vegada - fa temps - per il·lustrar un poema.

Tot Barcelona ha dit...

No pienso volver a entra a la Pedrera pagando 20 euros, ni a la Sagrada Disney Familia pagando 13, ni al Park Guell cuando dentro de nada te cobren 10 (al tiempo que está todo vallado).
Los autóctonos, previo carnet de identidad, deberíamos sino tener ciertos privilegios, si un derecho a las entradas a precio razonable, pero a estos se les ha ido la bola, a estos y a los anteriores, porque ven en el turismo la maquinita de hacer billetes.
Sobre lo de los restaurantes no puedo decir nada, porque creo que el precio es libre. Ahora bien, no seré yo el que entre a comerme una bola esferificada con nitrógeno al sabor de las arcachofas en el polen primaveral.
Un abrazo y salut

Anònim ha dit...

Primer de tot, magnífic en Madoz. Segon, és ben cert el que dius. La massa menysprea aquelles manifestacions culturals que són gratïtes: quantes vegades no hem estat sols en una sala o en un museu?
Potser la solució seria fer pagar al comú dels mortals i deixar pas franc com es fa ara si tens carnet de biblioteca o docent.

Però la gent és ben estranya!

Ramon ha dit...

Vaig tenir la sort de veure en directe l'"Imprescindibles" de la "2". Em va impresionar l'obra i la personalitat d'aquest artista. Inclús li vaig dedicar un post al meu blog "Troballes". Ara, tu em descobreixcs que està a la Pedrera. No ho sabia. Evidentment que hi aniré a disfrutar-la. Gràcies Júlia.

Marta ha dit...

Estem d'acord amb la vàlua de l'exposició, també vaig fer-ne un apunt i vaig penjar-hi el vídeo. Vaig recomanar-la vivament!

miquel ha dit...

I recordo que una mica més amunt, i a l'altra banda del carrer, es pot visitar la exposició de Laiguana...
No diré res els preus i del concepte limitat de cultura que tan sovint es lliga únicament amb els "creadors", però sí del fet que hi ha uns circuïts publicitats que no necessàriament són més interessants que els que no solen sortir a les guies de viatges, a la premsa, als fullets dels ajuntaments o a altres mitjans similars.
Sigui com sigui, el debat sobre masses i cultura i la seua comercialització continua obert.

culdolla ha dit...

A mi em sorprèn que algú com tu posi al mateix sac els que s'esveren quan s'insinua que s'hagi de pagar a les biblioteques i vagin a gastar-se els calers als restaurants i als que ens esverem quan es parla de pagar -ni que sigui mínimament- a les biblioteques, i no alhora no anem de restaurants.

Si vols et puc enviar dades, perquè no les hagis de buscar, de l'ús i del rendiment de les biblioteques a Espanya i de la consideració que en tenen els usuaris.

Les biblioteques, com la sanitat, com l'ensenyament, com tantes altres coses, haurien de ser gratuïtes sense que ningú -ningú- es plantegi mai cap copagament. Precisament perquè els que van a restaurants o a pagar entrades a exposicions (ni que siguin de vint euros, jo no me les puc permetre), han de contribuir perquè s'ho poden permetre a aquells serveis bàsics que apartarien els més febles.

Qualsevol esquerda en els serveis bàsics socials i culturals, és una victòria de les polítiques de dretes que pretenen crear escletxes també socials i culturals. Al ritme que anem, la "pagueta" o la "paga" que teniu alguns jubilats tindrà menys seguretat que una plaça de funcionari (mira portugal i grècia).

S'ho estan carregant tot. Però sobretot s'estant carregant l'estat d'opinió de la classe mitjana.

Em sap greu aquest comentari que et faig. No és personal. Però m'encén quan veig que les persones més assenyades hi caieu de quatre potes.

Júlia ha dit...

És molt interessant, Francesc, et pots mirar el vídeo de la tele.

Júlia ha dit...

Miquel, nada a añadir.

Júlia ha dit...

Enric, en general en cultura i ensenyament no es valora allò que no es paga, per desgràcia. Sempre hi ha excepcions, però són poques.

Júlia ha dit...

Ramon, t'agradarà.

Júlia ha dit...

Marta, doncs ja ho vas poder veure, admeto que fins fa poc temps sabia poca cosa d'aquest fotògraf.

Júlia ha dit...

MIquel, és un debat que sempre sorgirà ja que els conceptes 'art' i 'cultura' són molt manipulables.

Júlia ha dit...

Culdolla, com que no estic gens d'acord amb tu ja no comento res més pel fet que no ens posarem d'acord. Només comento allò que percebo. I que els turistes paguin vint euros a la Pedrera no reverteix en els pobrets que han d'anar de franc, ni de bon tros, això sí que es barrejar coses. Pel que fa a l'estat d'opinió de la classe mitjana, ni em considero classe mitjana, la veritat, i la meva opinió és avui, en això, igual que fa deu anys, per cert.