17.2.18

THE PARTY, AMISTATS PERILLOSES PERÒ ENTRANYABLES

El Partit (pel·lícula de 2017) .png


Un grup de gent que es coneix des dels temps joves es reuneix per fer una celebració, una trobada. En el transcurs d'aquesta trobada la gent comença a dir-se les veritats i la cosa es complica. És aquest un esquema argumental que hem vist repetits un munt de vegades, amb més o menys grapa. I és, de fet, el punt de partida de The Party. 
Però aquesta pel·lícula breu, de poc pressupost, filmada en blanc i negre i en temps real, gairebé, té la seva gràcia. Compta amb un grup d'actors i actrius de primera categoria, amb uns diàlegs que freguen l'humor negre a l'anglesa en molts moments, amb unes quantes àcides reflexions sobre la necessitat i valor de la política, i amb una crítica social gens subtil a l'entorn de moltes dèries del nostre present. Per les converses informals desfila la religió, l'abandonament dels ideals joves, la incoherència personal, el lesbianisme, la infidelitat,  les teràpies alternatives, les noves maternitats aconseguides gràcies a la ciència, la necessitat de triomfar, el sexe i l'amor, la incomunicació, els canvis fins i tot morals als quals ens aboca la proximitat de la mort i fins i tot alguns tòpics sobre, per exemple, el tarannà alemany. Tan sols falta que parlin del procés... O del Brexit, que potser explica una part de l'escepticisme ambiental dels personatges.
Resultat d'imatges de the party
La reunió es fa a casa del personatge interpretat per Scott Tomas, Janet, una dama que acaba de ser nomenada ministra de Sanitat, poca broma, fet que motiva la trobada. Aquesta obra, gairebé teatral, té la virtut de durar uns setanta minuts trepidants, el final vol ser imprevist i sobtat, amb sorpresa, però amb els anys ja hem vist girs d'aquest tipus, la veritat. Tot plegat amanit amb una bonica banda sonora, ben triada, aquests discos antics que un dels personatges posa, de forma insistent, en el seu tocadiscos tradicional. 
Foto de Sally Potter: trucar al partit Berlinale 2017 03 (recorregut) .jpg

Els vells progres del passat són grans i viuen bé. L'ateisme materialista no és ben bé el mateix quan arriba el final o es veu arribar. Les feministes tenen contradiccions, com tothom, i les frases més banals, amoroses, pertanyen a autors clàssics de referència. Per guanyar vots s'ha de fer la puta i la ramoneta i el poder és ja un objectiu per ell mateix. Se suposa que la gent moderna és sincera i desinhibida en les seves relacions però en molts aspectes tenim les mateixes manies, silencis, dèries i hipocresies que els nostres avantpassats. El racionalisme no ens evita el patiment. Tothom està molt bé en aquesta petita joia coral però la Patricia Clarckson està extraordinària i, al menys, aquí no és dolentota, tan sols lúcida, cínica i escèptica. Sembla una mica un alter ego de la directora, gran Sally Potter, carregada d'experiència vital i cinematogràfica.
N'he sortit una mica desconcertada, em passa sovint, darrerament. Però ara hi penso i cada vegada m'agrada mes, aquesta The Party. 

2 comentaris:

Allau ha dit...

Millor m'ho poses, perquè aquesta colla d'actors madurs em fan molt de gust. Ganes de veure "The Party".

Júlia ha dit...

A veure què et sembla, Allau, per veure'ls a ells ja val la pena, això sí.