Hi ha temps fins el proper Nadal per veure, si pot ser més d'una vegada, l'exposició sobre naufragis, al Museu Arqueològic de Montjuïc. Des que era molt joveneta aquest museu, que ha patit alts i baixos, m'ha inspirat una atracció molt especial. En general no hi trobareu massa gent, té una mida assequible i peces inspiradores, com ara la magnífica col·lecció de petits objectes de vidre, i s'hi respira una mena de pau que ja justifica la visita, ni que sigui per fer-hi un volt improvisat.
Darrerament ha ofert exposicions temporals molt interessants, aparentment sense grans pretensions ni excessiva espectacularitat, i que no s'han de deixar perdre. L'actual està dedicada als naufragis però amb una visió allunyada de grandeses i mitologies mediàtiques i incidint en el valor de l'arqueologia submarina i d'allò que ens aporta, per al coneixement de la història d'èpoques diverses, el conjunt d'objectes que resten en el fons del mar.
La Mediterrània ha estat un pont, un nexe d'unió entre pobles diversos. Rius que avui son modests però que en d'altres èpoques no ho eren tant, maresmes i estuaris, servien de camí i d'entrada vers l'interior del país. Les mostres de l'activitat humana tenen un referent important en les restes d'antics ports i de vaixells enfonsats, per motius diversos.
Els avenços de les darreres dècades i les noves orientacions metodològiques han fet evolucionar l'arqueologia subaquàtica i el procés pedagògic amb el qual es transmet a la gent la informació i, també, la denúncia de la destrucció que la pressió humana ha exercit sobre les platges i els fons marins. És aquest un patrimoni fràgil, que cal protegir amb molta cura.
El Centre d'Arqueologia Subaquàtica de Catalunya (CASC) és una unitat d'investigació del Museu d'Arqueologia de Catalunya i pertany a l'Agència Catalana del Patrimoni Cultural. Es va crear l'any 1992 i té com a objectius protegir, conservar i difondre el patrimoni arqueològic català, ja sigui submergit en aigües costeres o interiors.
Aquesta exposició dona a conèixer els resultats de la tasca del CASC, des de la seva creació, presentant els jaciments i vaixells estudiats més emblemàtics, des dels seus inicis. Està comissariada per Rut Geli, responsable del CASC, i per Xavier Nieto i Gustau Vivar.
L'exposició s'estructura en quatre àmbits:
-Exploradors del mar, sobre els precedents i la història de l'arqueologia subaquàtica, a Catalunya i la resta del mon. Des de la simple immersió a pulmó, fins als sofisticats equips d’immersió actuals, l’evolució i perfeccionament dels instruments i materials de busseig ha estat una constant a partir del segle XIX. Avui és encara un repte poder-se endinsar en un ambient al qual els humans no estem adaptats. L'exposició ens presenta i explica alguns invents i personatges que han fet possible, al llarg del temps, l'arqueologia subaquàtica i el seu desenvolupament.
-De vaixells i mariners, una visió general sobre les temàtiques principals d'investigació. El fons submarí conserva objectes que ens expliquen la història dels éssers humans a partir de les restes conservades als vaixells que van navegar i naufragar, almenys, des de fa 12.000 anys. La recerca arqueològica subaquàtica contribueix decisivament al coneixement i comprensió de la cultura marítima. El patrimoni estudiat permet conèixer la tecnologia i els sistemes vinculats a la navegació i també aspectes de la vida quotidiana, de les creences i els mites vinculats a la navegació.
-Excavant sota l'aigua, a l'entorn dels mètodes de treball propis de l'arqueologia subaquàtica. En aquest àmbit es presenten tres de les excavacions més destacades del CASC, les corresponents als delerictes Culip IV (Alt Empordà), Deltebre I (Baix Ebre) i Illes Formigues II (Baix Empordà), amb informació sobre les tècniques i els mètodes de treball dels professionals.
(S'anomena delericte les restes d'un artefacte o una nau, elements fabricats per l'ésser humà, enfonsats total o parcialment en una massa d'aigua, que pot ser el mar, un riu, un llac o un embassament).
-Un patrimoni a protegir, sobre la riquesa i diversitat del patrimoni subaquàtic català i les problemàtiques que comporta la seva conservació i transmissió a les futures generacions. L'exposició cerca sensibilitzar sobre la rellevància i diversitat del nostre patrimoni subaquàtic i la necessitat de protegir-lo.
L'exposició presenta una interessant i variada selecció d'objectes i materials, que ens informen sobre una cultura marinera molt antiga i sobre l'evolució del busseig. Els materials es troben ben explicats, amb diversos recursos audiovisuals, que contribueixen a la comprensió d'un mon que no sempre ens és prou conegut.
L'exposició se situa en l'efemèride dels trenta anys del CASC i és també un homenatge a les persones que impulsen l'arqueologia subaquàtica i s'hi dediquen professionalment.
A aquest museu, posats a demanar, tot i que no sé si seria possible amb l'espai actual, hi trobo a faltar una petita cafeteria còmoda i una llibreria on es pugui tafanejar, amb un fons lligat al contingut del Museu i de tots els Museus de la xarxa. Es troba en un lloc excel·lent, tot i que discret i una mica amagat. Al volt de l'exposició també s'han organitzat diferents activitats que es poden conèixer consultant la seva web.
2 comentaris:
Perfecte.
Graciés .
A tindre en comte sense cap mena de dubtes.
salut
Interessant i assequible
Publica un comentari a l'entrada