22.5.08

L'ou (frikiàtic) encara balla








Acabo de moment la temàtica tradicional i religiosa amb una inevitable referència a una altra festa que, per casualitat, ha coincidit aquest any amb Santa Júlia i Santa Rita i Santa Quitèria i totes les altres.

Corpus sol celebrar-se gairebé sempre pel juny, de prop o de lluny, però aquest any anem molt avançats.

La festa ja no és el que era, amb aquelles llarguíssimes processons d’abans, tan distretes. Durant segles la diada va ser festiva i expliquen que havien arribat a desfilar, per la ciutat de Barcelona, més d’un centenar de comparses. Sants, santes, gegants, cap-grossos i bestioles mostraven la fatxenderia gremial. A l’Auca del Senyor Esteve hi ha una escena hilarant, amb la processó i el nen, l’Estevet, disfressat em sembla que de Sant Juan Baptista amb el be i tot.

Els paperets i les serpentines, els domassos als balcons, la ginesta, tot plegat esclatava abans, en aquesta festa eucarística amb molts referents ancestrals. La processó grossa a Barcelona era la de la Catedral, però hi havia parròquies que feien ‘la seva’ processó en un altre dia, per no interferir. Crec recordar que a Santa Madrona l’havien feta per Sant Joan i a l’església de les monges del Sortidor, on jo anava a escola, per Sant Pere.

Un referent curiós és aquest ou ballador. Em sobta veure tanta gent badant, encara, davant d’aquests brolladors guarnits amb flors i cireretes, és bonic I tradicional. Com que no vull semblar el Costumari Amades, deixo aquí la cosa, he anat a fer un volt per veure uns quants ous saltimbanquis i hi havia una gentada de por, pel centre: jubilats i jubilades, estudiants, turistes, molts badocs, vaja. Quatre cinquenes parts de la ciutat estan en obres i a sota les llambordes i l’asfalt no sé si hi ha la platja, però de pols i de canonades sí, que n’he vist, i restes de pedrots que qui sap quines històries ens podrien explicar. Com ara aquestes piles de runa del pobre cinema París, fet farinetes, ja, desaparegut per sempre.

Per cert, insisteixo: qui s’ha inventat això de les botigues sense porta amb la música estrident i diversa vessant per les voreres? Santa Rita, patrona dels impossibles, que les botigues tornin a tenir porta i aparadors convencionals, sisplau. O m'agafarà un atac de ràbia i hauré d'invocar Santa Quitèria.


13 comentaris:

miquel ha dit...

Em pensava que amb les restriccions d'aigua aquest any els ous no ballarien (deu ser aigua de l'Ebre o de la veïna França?)
M'afegeixo a la teva pregària a santa Rita, de moment.

Francesc Puigcarbó ha dit...

Pere, que ho han fet amb aigua freàtica, en el colmo de la ridiculesa patética i friki d'zaquest Ajuntament. Doncs aizó Jùlia, el que li dic al pere, ho han fet lo de l'ou amb aigua freàtica. Ho podien haver fet amb gasosa, hauria estat més xulu. Oi?

Júlia ha dit...

Pere, Francesc,

Efectivament, els frikis i papanates de la casa gran a cada brollador hi tenen cartellets sobre això de l'ou freàtic. És més, a llocs com per exemple el pati del Museu Marés no hi ha ou perquè, segons la informació que hi han col·locat, allà no hi ha aigua 'freàtica'. La cosa ja fa riure si no fes plorar. Viure per veure, i per beure.

...o amb vi de les vinyes de Montjuïc que volia plantar el Clos per tenir producció pròpia, però em sembla que es va quedar en bones intencions, la proposta enològica. Per cert, he vist que me l'envien a Turquía.

Júlia ha dit...

Vaja, que no hi haurà ous passats per aigua, en alguns indrets. Kins eggs.

Júlia ha dit...

He completat el títol, després dels darrers comentaris.

Ferdinand ha dit...

En Clos l'envien a Turquía?

Júlia ha dit...

Sí, Ferran, ho he vist al diari, ara a més de ballar el Carlinyos Brown podrà ballar coses més exòtiques. Vegeu:

http://www.20minutos.es/noticia/381539/0/clos/embajador/

Francesc Puigcarbó ha dit...

Ja vaig fer un comentari a >Collonades sob re aixó del Clos "que els déus hi facin més que nosaltres" Turquia capital Varsòvia

Ferdinand ha dit...

ala... Turquia no era la capital i bielorusia el pais? Jejeje. Si que l'envien lluny. Perquè sera?!?!

Francisco Ortiz ha dit...

Parece que se vuelven laicas estas fiestas religiosas. Curioso, pero constatable.

Júlia ha dit...

Es curiós, Francesc, efectivament, diuen que volien enviar-lo aquí o al Marroc, he, he. També al Colom el van enviar una temporada per allà el Marroc...

Júlia ha dit...

Jo crec, Ferran, que deuen pensar que en aquests llocs no entendran les bestieses que diu... em sembla que van errats.

Júlia ha dit...

Pues sí, Francisco, de forma inevitable. La sociedad ha cambiado mucho. Quizá en una época se sacralizaron ritos paganos y ahora es al revés. De todas maneras, se hace difícil generalizar, es una tendencia, pero que se vive de forma distinta en unos pueblos o en otros.