4.3.11

Inefables telenotícies


Ahir, a les notícies de la nostra vaig escoltar quelcom així de surrealista (cito de memòria): els delictes contra la propietat individual han augmentat a causa de la crisi.

La crisi ho explica tot, malgrat que molta gent que les passa magres no es dedica pas a robar als veïns, afortunadament la gran majoria no ho fa. Encara més, possiblement els emuladors de Kakós ja ho feien abans de la crisi, això de robar. 

La crisi serveix per justificar inoperàncies d'aquells que ens governen, a tots els nivells. En això hi ha poques diferències entre uns i altres. La frivolitat amb la qual se'ns amollen els comentaris fa feredat. Encara tindrem mala consciència si ens queixem del fet que ens ha volat el moneder de dins de la bossa de mà o si hem de presentar una denúncia pel fet que algú, desesperat per la seva situació a causa de la crisi econòmica, ens ha escombrat el pis per tal que la seva mainada bufés cullera.

Un tema que provoca ironies i comentaris diversos és el de la vigilància etèria a les estacions de tren i metro. T'avisen per tal que vigilis les teves pertinences, fins i tot a les biblioteques públiques. Però de tant en tant, a les andanes, una veu sorgida del no res et comenta que les càmares treballen per la teva seguretat. Com en aquell acudit que explicava Eugeni, en la qual un home que cau per un espadat escolta una veu celestial que li diu que els àngel el sostindran i que tingui fe, t'agafen ganes de respondre: què hi ha algú més?

De tota manera, no cal fer-ho. Ningú no ens respondrà, ja que no hi ha ningú, i en aquest cas és pitjor que en el de l'acudit, ja que no podem ni tan sols tenir fe en la presència d'éssers espirituals disposats a ajudar-nos en cas de necessitat. Això sí, les càmares ho filmaran. Diuen. Un exemple de com van les coses és adonar-se de com aquests pobres segurates contractats fan l'orni o el despistat, quan l'infractor que no paga al metro és algú d'aspecte poc recomanable i de mida considerable que els pot provocar problemes seriosos.

11 comentaris:

Pere ha dit...

Aquesta bajanada de l'augment de robatoris a causa de la crisi també la vaig sentir, crec que era al telenotícies migdia d'ahir. Què hi farem, si ho diu tv3...
També ahir, tonto de mi, abans d'anar a dormir vaig fer una passada pel "Polònia" on tot els està bé, fins i tot un "Gadafi" fotent el burro per allà al mig: terribles drames humans en aquest moment? doncs fotem-hi conya home, fotem´hi conya! I que guapos i llestos que som, oi?

Júlia ha dit...

Pere, del Polònia ja n'he parlat en més d'una ocasió, no insistirè, hi ha un parell de gags molt boncs i molt d'humor fàcil que de vegades fa vergonya 'aliena', però, vaja, sembla que té els seus incondicionals i que dir quelcom que no toca és anar contra 'la llibertat d'expressió'.

Alberich ha dit...

Hi ha una certa tendència a la transgressió, com si semblés que anar contra el que hom estableix és legítim i fins i tot saludable. No pagar al metro, colar-se, fer el viu, escatimar algun llibre o algun CD d’uns magatzems, sembla ser quelcom quotidià i no punible i sovint la crisi n’és excusa idònia, quan hi ha manca de civisme, i no altra cosa.
Aturats sense recursos i pensionistes de rendes mínimes no fan aquestes coses, ni formen part de trames de corrupció, ni assalten bancs, ni assassinen, ni trafiquen amb drogues o amb prostitució...Aquests tenen prou feina a buscar feina o buscar-se la vida com poden.
Faig esment al Gaddafi del ‘Polònia, com a execrable caricatura, junt amb el Franco amable i gairebé simpàtic que ens pinten. El meu sentit del humor no pot capir la subtilesa d’aquests personatges, si és que la tenen.
Salut.

Clidice ha dit...

La crisi, ai la crisi, l'excusa ideal per retallar tants serveis i, al damunt, responsabilitzar a la població de les mancances! Què en som d'espavilats! Alguns més que uns altres, és clar :(

Francesc Puigcarbó ha dit...

Ja ho vaig sentir i vaig pensar el mateix que tu. És que el TN de Tv3 és de cagati Lorito que diria en Rubianes. Per cert: que s'han petat la Raquel Sans? fa temps que no surt

Júlia ha dit...

Alberich, tens tota la raó. Em passa el mateix, potser tinc la pell fina però l'humor que embolcalla grans tragèdies em fa angúnia, fins i tot em passava amb aquella sèrie francesa, Allò, allò. Fins i tot en el cas de Franco entenc que no m'afecti igual a mi que als joves per als quals és una mòmia, però això del Gadafi em resulta de mal gust.

Sobre aquestes transgressions que comentes, fa anys era una 'medalla progre' no fer el joc al 'capitalisme' i colar-se als mitjans de transport, robar llibres, coses així, per part d'algun sector de 'convençuts', en vaig conèixer alguns.

Però això de la crisi com a excusa per a la inoperància em sembla que ho patirem una bona temporada.

Júlia ha dit...

Cert, Clídice, haurem de fer una llista d'excuses diverses emparades en 'la crisi'.

Júlia ha dit...

No ho sé, Francesc, tens raó amb la Sans, ara sempre surt aquella noia que s'entrebanca sovint, deu ser que cada dia les volen més jovenetes.

El telenotícies de tv3 per a mi és molt i molt dolent i cada vegada més, des de la darrera antiga etapa convergent, passant pel tripartit, ha anat a mal borràs pel meu gust, però sembla que té molts incodicionals. A més, repeteixen tres o quatre vegades les mateixes notícies i imatges.

Anònim ha dit...

Cap situació serveix per a justificar un acte bandàlic. En cas de no trobar-nos en crisi, deixarien de cometre aquests delictes? Ara bé, els darres anys, coincidint amb la crisi, han augmentat els delictes. Això no és cap justificació ni molt menys disculpa, però potser sí que hi pot haver una relació causa-conseqüència que, en cap moment, ho justifica. Per aquí devia anar le titular.
El tema dels revisors al metro és increible. Si veuen a algú amb segons quines pintes, passen. I quan te'ls trobes a l'andana per a demanar-te el bitllet sempre és en grups de 6 o 7. No podrien distribuir-se per vàries estacions? I els càmeres no serveixen per a res. Que potser et rescatarà d'un delinqüent?

Júlia ha dit...

Albert, pel que fa a la crisi, a Barcelona, en èpoques d'economia en alça, com els vuitanta, van augmentar molt els delictes. Aleshores era pel tema de la droga. I en èpoques d'escassedat no n'hi havia pas més. Jo crec que les causes són complexes i que la crisi serveix per justificar coses com ara la inoperància dels qui manen, com en això dels metros i els revisors.

Marta ha dit...

Veig que parleu de la Raquel Sans. Vull aclarir-vos que està de baixa per maternitat. No l'han canviat per cap joveneta. Esperem que torni aviat.És molt bona professional.