26.4.11

Parelles de culte (personal): Luisita Tenor i Francesc Heredero











Estava escoltant la ràdio de matinada i per casualitat m'he ensopegat amb una ràdio en castellà i amb una d'aquelles curiositats imprevistes. El propietari d'un conegut bar de Marbella, La Polaca, explicava que posa sovint a l'establiment versions, sempre en català, tot i ser a Andalusia, del cantant Paco Heredero, que ell considerava amb Bruno Lomas els nostres Elvis Presleys, uns grans crooners. Heredero, guapíssim, havia versionat moltes cançons de la meva joventut, en català i castellà. Es va casar amb una altra gran cantant, Luisita Tenor, valenciana, i van fer junts, entre d'altres coses, una versió en català de la música de la pel·lícula Un hombre y una mujer. 


La parella va viure durant un temps al Paral·lel, en uns pisos nous, no sé si els del Còmic o els del Condal. Avui resideixen feliçment a Calafell, retirats des de fa molts anys de la música professional. Tot plegat m'ha desvetllat els records carrosses i he trobat aquest deliciós reportatge del Canal 9, gràcies al qual he sabut, per exemple, que la coneguda música del Padrino no era originalment d'aquesta pel·lícula, sinó d'una altra, de Fortunella, amb la gran Giulietta Massina i que l'havia cantat en castellà Luisita Tenor. Una altra curiositat és que van treballar en publicitat i que les tonades de coneguts anuncis les entonaven ells, com ara allò de bic, bic, bic...


A la gent jove d'avui, que sap molt d'anglès i no té costum d'escoltar versions traduïdes de res, tot això els pot sonar a prehistòria una mica arnada, però a mi m'ha fet una gran il·lusió retrobar aquesta parella de culte musical juvenil propi, com ho van ser també Gelu i Santi. No tot han de ser Shakiras i Piqués, ep, poca broma!!!







13 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

Quan de temps ha passat, i cantàven prou bé aquests o almenys així m'ho semblava en aquella éppoca. Si no recordo malament la Gelu també és va casar amb un cantant.

Galderich ha dit...

És curiós, em sona el fil musical però no en sabia res dels noms. Ara ja he posat cara a unes veus que devien sonar per la ràdio de casa...

Júlia ha dit...

Sí, Francesc, la menciono al final del post, es va casar amb 'Santi'.

Júlia ha dit...

Galderich, sap greu que oblidem tanta gent que van fer el seu 'paper', per això m'ha agradat recordar-los.

Anònim ha dit...

TINC UN DUCTE,L'HEREDERO FOU QUI VA CANTAR EN CASTELLA "EN TU CALLE ESTOY"
DE LA PELI "MAY FER L.."
JUGANT

Júlia ha dit...

No sé si la va cantar també, però qui va gravar en català -i en castellà- les cançons de la pel·lícula en les seves més famoses versions, Jugant, va ser SALVADOR ESCAMILLA, que també ho va fer amb les de Mary Poppins:


He passat sovint, per el teu carrer...

Francesc Puigcarbó ha dit...

sorry! era tan tan al final que se'nm va colar. Llegim massa apressats en general.

Júlia ha dit...

No et preocupis, Francesc, a mi em passa molt sovint això de llegir de pressa, malament, i fins i tot entendre-ho a l'inrevés...

Júlia ha dit...

Jo trobava molt maco el que es va casar amb Gelu, Santi, trobava que s'assemblava al Perkins, que aleshores no sé encara el perquè era el meu preferit. Una vegada fins i tot em va firmar un autògraf a ràdio Espanya, només que de prop em va decebre una mica perquè portava molta laca al cabell, imagino que per raons artístiques. Oh, quants records!!!

recordant el passar ha dit...

La vocalista Josita Tenor del conjunt Bonet de San Pedro y los 7 de Palma era tia de la Luisita.
Recordant el passat a 78 rpm

Júlia ha dit...

Gràcies, no ho sabia!!!

Anònim ha dit...

Luisita Tenor no és valenciana, és aragonesa nascuda a Saragossa el 1941

Júlia ha dit...

Anònim, doncs devia estar la dada d'on ho vaig treure equivocada, potser és que va viure temps a València on la 'reivindiquen'.