19.3.20

JOSEPS AMERICANS I PINTORS COLONIALS


Penjo una de les moltes imatges sobre Sant Josep que existeixen. Pertany a un pintor de Puerto Rico, poc conegut per nosaltres. És el primer artista d'aquell país amb gran prestigi. Va néixer a San Juan l'any 1751 i va morir a la mateixa ciutat el 1809. El seu pare era un esclau alliberat i, la mare, espanyola, de les Canàries. El pare era pintor per afició i daurador d'ofici. Expliquen que el pintor, de petit, feia figuretes de fang i dibuixava al terra del seu barri, sobre tot sants i imatges religioses, amb guix o carbó. Tot i que, més que res, va pintar, també va construir instruments, tallar fusta i treballar en el camp de l'arquitectura.


José Campeche.JPG

Va estudiar al convent dels  dominics de la seva ciutat, llatí, filosofia, dibuix anatòmic i a tocar instruments com l'oboè, l'orgue i la flauta. La influència del pare i dels dominics es palesa fins l'any 1776. Després rep la influència d'un altre pintor, Luis Paret y Alcázar. Paret és un altre personatge poc conegut avui, va ser desterrat a Puerto Rico per Carles III, a causa de la seva relació amb els escàndols d'un germà del rei, Lluís, escàndols sexuals la majoria, en els quals es va veure  implicat. Va poder retornar a Espanya però havia de residir lluny de Madrid, a Bilbao. 
Campeche era un místic, en molts aspectes. Malauradament la seva condició econòmica va fer que no pogués fer estudis més enllà de la seva ciutat, en una època en la qual tampoc era habitual poder veure reproduccions de pintures ni accedir a informacions artístiques diverses. Però potser per això les seves obres tenen un to especial, una mena de perfum colonial entranyable. Si en el futur podeu anar a Puerto Rico, de forma real i no virtual, comprovareu que allà es considera tot un personatge, té carrers, obres als museus i un músic important del seu país, Manuel Gregorio Tavárez (1843-1883), a qui van titllar de Chopin americà, li va dedicar una marxa fúnebre.

3 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

Una entrada para releer.
Magnífica, de verdad.
Me gusta que me expliquen cosas de cultura, con fondo y las maticen.
Salut y gracies ¡

Francesc Puigcarbó ha dit...

No el coneixia de res aquest pintor. Un més a afegir a la llista de recuperats gracies a tu.

Júlia ha dit...

Miquel, Francesc, cercant imatges de Sant Josep he trobat aquest pintor, m'encanta descobrir coses que no conec, ara tan sols em queda anar a Puerto Rico a veure el Museu, cosa difícil, he, he.