15.7.23

DIÀLEG AMB L'ESCRIPTOR ABSENT

 


Per una d'aquelles estranyes associacions d'idees, en comentar alguna cosa sobre les diferències d'imaginari i referents entre generacions, em va venir el cap el llibre Generaciones, de Cristobal Zaragoza. Zaragoza, escriptor i periodista, és avui poc conegut per les noves generacions tot i que tafanejant per la xarxa, m'he ensopegat amb el comentari d'una noia jove que, per casualitat, en algun lloc d'aquests on venen llibres de segona mà a bon preu, s'havia ensopegat amb Y Dios en la última playa i estava entusiasmada. Aquest llibre incideix en un tema aleshores (1981) ben encès i controvertit, el terrorisme basc, a través de la mentalitat d'un jove que s'implica en el tema. 




Cristobal Zaragoza va néixer l'any 1923 i va morir el 1999. Va neixer a Vilajoiosa i quan tens la sort d'estar relacionat amb comunitats petites o de mida mitjana és més fàcil que, al menys allà, et recordin i t'homenatgin. Una biblioteca porta el seu nom i també el porta un premi literari d'aquella ciutat. Va guanyar premis importants, l'Ateneo de Sevilla, el Planeta. Va ser un autor molt treballador, m'estalvio allò de 'prolífic' ja que, segons com, sembla un penjament i un defecte. Va viure un temps a Barcelona, on va col·laborar en alguns diaris, mentre que els ganduls que han escrit quatre coses sembla que tinguin un mèrit afegit. Va tenir una vida molt interessant, intel·lectualment parlant, molt lligada a una època determinada que sovint s'ha reinventat al gust del consumidor, com sol passar.



Pertany a un grup de molt bons escriptors avui oblidats o mig oblidats o menys recordats del que mereixen, més enllà de determinats àmbits geogràfics. El primer llibre que vaig llegir d'ell va ser Generaciones, el primer de la saga, ja que després va fer-ne dues continuacions més. El llibre va arribar a l'escola no sé com, amb una pila que algú ens va passar i en una edició econòmica. Em va agradar molt. Avui, a la xarxa, llibres com el seu premi Planeta es poden trobar a preus molt barats. 



Cristobal Zaragoza va escriure llibres d'història, novel·la històrica, biografies, llibres amb rerefons documental sobre el bàndol republicà, conscient dels buits que existien sobre el tema. La seva obra té un gruix impressionant i els seus llibres més rellevants han estat traduïts a moltes llengües. Es poden trobar moltes referències sobre aquest autor, a la xarxa, però jo diria que les noves generacions, amb poques excepcions i més enllà del País Valencià, no l'han llegit gaire. De moment.


https://es.wikipedia.org/wiki/Crist%C3%B3bal_Zaragoza

2 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

Recordo y Dios en la última playa,la va comprar el pare, i me la va recomanar.

Salut.

Júlia ha dit...

Un gran escriptor.