6.7.23

LA IMATGE HUMANA. NOSALTRES, EL MÓN I EL TEMPS

 



Ha arribat a CaixaFòrum l’exposició ‘La imatge humana’, que compta amb la col·laboració del British Museum i que ja ha passat per altres seus de la institució. La mostra planteja un viatge a través del temps i les cultures, divers i eclèctic, i possibilita la reflexió sobre un tema universal, la representació i interpretació de l’ésser humà. Tot plegat lligat als diferents ideals de bellesa o de poder o a la divinitat i l'espiritualitat, aspectes que son avui plenament vigents malgrat les interpretacions contemporànies.

L’exposició aplega peces molt diferents, pel que fa a l’origen cronològic i geogràfic. Hi podem veure obres antigues procedents del British, préstecs d’institucions com ara el Museu del Prado i peces de la col·lecció d’art contemporani de “La Caixa”. Les representacions de nosaltres mateixos son universals i diferents, des d’un realisme idealitzat fins a l’estilització simbòlica. El conjunt proposa una comparació que evidencia la transversalitat de la temàtica i com, per exemple, allò individual ve determinat per la col·lectivitat i els seus valors, assumits o imposats. Imposicions que poden ser ideològiques, polítiques, estètiques, i de les quals no sempre som conscients.

Les característiques de l’exposició fan que no s’aprofundeixi del tot en temàtiques que tot just s’enceten però el conjunt ens enfronta amb la relativitat de l’art, de la cultura, dels miralls en els quals ens hem volgut reflectir, ni que fos estrafent la imatge que ens ofereixen, o imaginant déus lligats a la mitologia de cada lloc i moment històric. L’exposició, com la majoria d’exposicions d’aquest tipus, demana més d’una visita i potser cau, sense ser exhaustiva, en una excessiva diversitat expositiva, cosa que, per altra banda, també resulta interessant per la seva transversalitat contemporània.


La imatge humana. Art, identitats i simbolisme.

CaixaFòrum, fins al 22 d’octubre de 2023


2 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

Aquest tipus d'exposicions, o similars, haurien de ser itinerants, i no només circumscriure's a Barcelona. A Sabadell, Terrassa, Girona, Lleida o Tarragona segur que tindrien una bona acollida.

Salut.

Júlia ha dit...

Son itinerants però als locals de CaixaFòrum. Als llocs que dius també en fan que no arriben a Barcelona, no tot es pot fer a tot arreu.