23.2.24

LA DILIGÈNCIA, EL MITJÀ DE TRANSPORT DURANT EL SEGLE XIX










Dimarts vinent, 27 de febrer, la xerrada mensual de CERHISEC estarà dedicada al transport durant el segle XIX, i, en particular, a les diligències. La xerrada, com sempre, serà a la Biblioteca del Poble-sec (Francesc Boix), a dos quarts de set del vespre. 


La farà Jordi Artigas, qui ja ha col·laborat amb nosaltres en diferents ocasions. Jordi Artigas és historiador del cinema, investiga sobre precinea, cinema d'animació, di  buis i cultura popular. Des dde 2010 coordina el Cineclub del Reial Cercle Artístic, a Barcelona. És membre de la Federació Catalana de Cineclubs. L'any 2002 va fundar l'associació cultural Zoòtrop/La Memòria dels dibuixants, en col·laboració amb Jordi Morraja i Enric Asensio. Col·labora també amb el Centre Cívic El Coll-La Bruguera com a comissari d'exposicions, conferències... L'any 2021 va publicar l'obra ¡ 'El cine NIC i altres joguets cinematogràfics' (Trilita Edicions).


Per una d'aquestes estranyes casualitats no fa gaire temps l'escriptora Marta Magrinyà va publicar una novel·la situada a Reus, en la qual evoca aquest transport. El llibre està ambientat a Reus, ciutat on hi va haver la primera línia de viatgers regular de l'estat espanyol amb aquest mitjà de transport.



https://www.llegir.cat/2023/04/critica-la-diligencia-marta-magrinya