13.7.24

PER NOTES DE TALL ANEU A CAN TOLL

 


M'ha produït certa tristor llegir el nom d'unes quantes de les carreres que demanen la 'nota de tall' més baixa. Fa uns quants anys la carrera menys demanada era Magisteri, a les escoles arribava gent que havia posat aquests estudis a la cua d'una llarga llista i els havia tocat de rebot i de rebuig. Com que tot és relatiu hi havia qui, en estudiar-la i, encara més, en treballar de mestre, li trobava el què, i era un bon professional malgrat que no hagués estat un estudiant excessivament brillant.

https://beteve.cat/societat/notes-tall-mes-baixes-2024-graus-carreres/

Moltes de les carreres que avui no desvetllen el desig estudiantil, fa anys, eren molt desitjades. Durant un temps filologia catalana tenia un excés de matriculacions, era una carrera relativament nova, aleshores. Avui he sentit que a l'ensenyament mitjà tenen manca de professores i professors de català. No em considero ni de lletres ni de ciències, m'agrada gairebé tot, però precicsament aquestes carreres de 'poc preu de tall' serien de les meves preferides, avui.

Un altre tema és que es tingui en compte la 'sortida laboral' en triar, però crec que això tampoc no és definitiu. Fa també molts anys recordo que es desaconsellava triar magisteri perquè tenia poca sortida i, de sobte, van començar a obrir aules de tres anys i especialitats i molt de jovent que semblava que hauria de dedicar-se a una altra cosa es va 'col·locar' amb relativa facilitat. També han estat piconant molt a les noies per tal que optessin per carreres tècniques, enginyeries i coses així, en general, quan ets jove, tothom et dona consells. 

Paradoxalment molts dels estudis per 'passar l'estona aprenent' dirigits a jubilats i gent grandeta i no pas a dedicar-t'hi laboralment i poder ampliar la pagueta, son de l'àmbit de les 'lletres'. Poques matemàtiques i poca física i química serioses trobes, en aquestes ofertes per a vellets i velletes de la primera volada. Tot és relatiu i va a modes, com el meu nom, tan poc popular quan era petita i tan freqüent en el present. Creiem que triem però, al capdavall, les tendències ens arrosseguen, en general. Molts d'aquests cursos tenen l'objectiu, potser ben intencionat, de donar feina extra als que ja treballen quan, de fet, haurien de ser aquests alumnes 'grans' els qui els impartissin al professorat del present. 

Algunes de les carreres 'barates' de nota:

Arqueologia, Filologia Catalana, Filologia Hispànica, Geologia, Història, Història de l’Art, Llengües Aplicades o Turisme

Fa anys, també molts, es van fer moltes manifestacions en contra de la selectivitat, molts dels qui protestaven aleshores després van ser professors d'universitat o gent de la política i van posar la selectivitat sí o sí. Encara no entenc quina falta fa quan ja s'ha cursat primaria, secundària, batxillerat i no sé què més, fer una altra prova. Son ganes de tenir gent col·locada elaborant proves i organitzant exàmens i, a més a més, així hi ha tema per als noticiaris estacionals de la televisió. I ja no entro en el tema dels errors i ximpleries que s'esquitllen per aquestes proves obligatòries. 

Per sort, aquests ja no son els meus problemes i, pel que fa als cursos per a gent gran i vella, quan m'assegurin una feineta en acabar, pot ser que m'hi apunti i tot. Admeto que, inexplicablement, tenen molta requesta. 

2 comentaris:

Tot Barcelona ha dit...

Filosofía, también es barata de nota.
Incomprensible.
Salut

Júlia ha dit...

Todo va a modas pero las modas también se 'promocionan'