Aurora Bertrana (1892-1974), la filla de Prudenci Bertrana, va créixer en un entorn privilegiat, considerant l'època. Va estudiar francès, violoncel i va passar per experiències singulars. No m'estenc massa ja que avui, per la xarxa, es poden trobar moltes informacions i referències, i en els seus llibres ella explica sovint experiències autobiogràfiques. Va forma part d'una orquestra de senyoretes i va viure a França i Suïssa. En una actuació a la ràdio va conèixer l'enginyer elèctric Denys Choffat, amb qui es va casar, ja que el casament li permetria estudiar a la universitat i esdevenir escriptora, una aspiració que al seu pare no li semblava adient però que ella tenia des de petita.
Gràcies a la feina del marit va viatjar a Tahití i va poder conèixer la cultura dels polinesis, amb les dones gaudint d'una llibertat sexual impensable en el mon occidental convencional. Amb l'ajuda del seu amic Lluís Nicolau d'Oler, va escriure sis articles, entre 1928 i 1929, per a la revista D'Ací i d'Allà, que després formarien part del seu primer llibre, Paradisos Oceànics, amb fotografies del seu marit. A partir d'aleshores també va publicar a les revistes Mirador i La Nau. La temàtica exòtica i el fet de ser escrits per una dona van fer que el llibre, en publicar-se, s'exhaurís molt aviat.
Un cop acabada la feina del marit van tornar a Marsella i des d'allà Aurora se'n va anar a Barcelona, a veure la família, ja que la seva germana Cèlia havia emmalaltit de tuberculosi. El marit va entrar a treballar a l'empresa Asland i això va permetre a Aurora viure a Barcelona fins la mort de la seva germana, el 1931. Va publicar una versió en castellà dels Paradisos Oceànics, en col·laboració amb el periodista Emili Oliver.
Va participar en política, per Esquerra Republicana, però en sortir derrotada va abandonar aquesta activitat. Va continuar escrivint, fent conferències i publicant articles de viatges. Durant la República va col·laborar amb un grup de dones per crear un espai on aplegar projectes literaris i artístics. Malgrat la oposició inicial del pare al fet de què es dediqués a escriure van col·laborar tots dos en un nou llibre, L'illa perduda.
L'any 1935, després de visitar a Madrid els seus amics empresonats, Ventura Gassol i Martí Barrera, va viatjar tota sola al Marroc, experiència que va reflectir al llibre El Marroc sensual i fanàtic. En esclatar la guerra el marit passa a la zona franquista i se separan. Continua amb una intensa activitat intel·lectual i esdevé redactora en cap de la revista femenina del PSUC Companya, on també col·laboren d'altres dones escriptores.
S'exilia a França, a casa de la sogra i les cunyades, però la divergència ideològica va fer impossible la convivència. Passa aleshores per una època amb moltes dificultats econòmiques. Col·labora en tasques a favor dels refugiats i en diferents activitats literàries mentre fa feines diverses. Entre 1946 i 1948 resideix a Prada de Conflent des d'un pot visitar la seva mare, a Andorra, on manté relació amb Pau Casals i Pompeu Fabra.
El 1950 pot retornar a Espanya. Treballarà com a professora de francès i traductora per a l'Editorial Joventut. Més endavant pot tornar a publicar, un dels seus llibres amb més èxit popular és Vent de grop, que tindrà una versió força lliure al cinema. Mor a l'Hospital de Berga el 1974.
L'obra d'Aurora Bertrana és extensa i diversa. Aquest any se'n commemoren cinquanta de la seva mort. El Palau Robert va acollir una exposició sobre ella i son freqüents els articles a l'entorn de la seva personalitat i la seva biografia. S'ha reeditat una gran part de la seva obra aquests darrers anys.
https://lapanxadelbou.blogspot.com/2018/02/versions-literatura-tendencies-culturals.html
Cap comentari:
Publica un comentari a l'entrada