Aguns fragments del text comentat, sencer aquí:
Los valores vividos con autenticidad y
espíritu de compromiso se convierten en
hábito. No en el sentido peyorativo de
acostumbramiento sino en normas de vida.
De vida personal y de vida colectiva...
(...) De ahí la necesidad de actitudes estimulantes,
constructivas, esforzadas. Actitudes
de autoestima. Con toda la dosis que
se precise de autocrítica, pero impregnadas
de vitalismo. Y abiertas a la esperanza.
Esto no es un sermón moral. Es un discurso
político. Es decir, un discurso sobre
cómo con libertad, justicia y eficacia, y
con equilibrio entre la persona individual
y el bien común, puede funcionar una sociedad.
Es un discurso sobre el conjunto
de ideas, valores y actitudes –es decir, del
IVA– que dan coherencia, convicción y
energía a la acción de un país.
(Jordi Pujol)
Estic dedicada a la tasca, potser inútil però distreta, de passar les entrades del blog a word i desar-les, hi ha qui diu que això del blogger té data de caducitat i que tot plegat el que hem anat penjant per aquí quedarà perdut en un fràgil núvol. Potser és que qui no té feina el gat pentina, però em diverteix això d'anar endreçant una mica els armaris eteris de la virtualitat. En broma, en broma, porto ja milers de pàgines dedicades a això dels blogs, les del blocat les dono més o menys per perdudes però, com cantava Espinàs, tantes coses hem perdut que el record també cal perdre. No crec que tot plegat tingui cap interès per a ningú que no sigui jo mateixa o algun meu descendent encuriosit i lletraferit, encara hipotètic.
Avui he arribat a l'agost de 2009, en una entrada faig referència a un article de Jordi Pujol que va ser molt comentat, publicat a La Vanguardia i al qual també es feia referència en l'editorial del diari, aquella època el seu director era Alfred Abián. Molta gent avui pot dir el que li sembli però la figura del senyor Pujol, per més rebuig que desvetllés generava molt respecte, fins i tot entre els qui deien que l'odiaven. Em consta que molts vots ocults de persones que afirmaven haver votat opcions més esquerranoses anaven a parar a aquella convergència, sobretot pel carisma del líder, el mateix que Felipe González, un altre ídol amb peus de fang, arrossegava multituds sociates.
En una ocasió, fa molts anys, en un programa de la tele van entrevistar tots dos personatges. Malgrat que ara ens puguin provocar repelús l'endemà, a l'escola, comentàvem les intervencions dels polítics, el seu diàleg, i els reconeixíem un nivell que feia que gairebé ens sentíssim orgullosos de com anava el país, i em refereixo a Espanya, que encara els aires independentistes no eren evidents. Tots dos estaven ja retirats o enretirats. Em va fer certa angúnia que quan, finalment i després d'allò del tripartit, Mas va accedir a la presidència, el senyor Pujol xumés càmera sense complexos, prenent-li protagonisme. Aquesta fotografia, que he trobat per la xarxa és ben evident, fins i tot vaig tenir la impressió que el senyor Mas se sentia alleujat en deixar enrere l'ombra pujoliana, fos com fos. Va assolir seguretat i això que en diuen taules. I fins i tot es va passar una mica en la escenografia, cosa que el va perjudicar. Tot plegat són percepcions subjectives i psicologia barata, ep.
Del 2009 fa, com qui diu, quatre dies, ha plogut molt i no hi ha prou hemeroteques per recollir el testimoni del poble anònim, al qual davant d'aquells líders sovint els queia la bava, a un costat i l'altre de l'espectre polític. Aquell final d'agost de 2009 Pujol es despatxava amb un article molt ben lligat sobre una mena d'IVA moral, centrat en Idees, Valors i Actituds, em pregunto si escrit per ell o pels assessors adients, aneu a saber. S'hi criticava el relativisme negatiu i unes quantes coses més. Molt ben conjuminat, vaja. Al blog vaig ser una mica cantelluda amb tanta faramalla, ja aleshores l'excessiva transcendència m'anguniejava. El tema pujolià, més enllà de l'import global del que es pugui haver embutxacat la descendència, va ser lamentable pel fet que era un predicador moralista molt convincent. Ja a l'Evangeli Déu Nostre Senyor diu, sobre els fariseus, que s'ha de fer el que diuen però no el que fan, més o menys, que cito de memòria. Hi ha qui atribueix el fariseisme a la dreta però he conegut molta esquerra farisea, per desgràcia.
El poder té molts perills, fins i tot el poder innocent d'una direcció escolar, ho he comprovat científicament, dit sigui de forma irònica. Però qui té gust pel poder no el pot defugir, cadascú és com és i per tal que funcioni el sistema cal que hi hagi gent amb afició al poder i a la política i si pot ser una mica honrada, millor. Tenim una tendència perillosa a sacralitzar lideratges diversos, polítics, culturals, esportius. El pitjor de tants personatges públics és que obliden aviat allò que recordaven als herois bèl·lics romans, que són homes. O dones, que avui les dones també manen i no tan sols a l'ombra. Al capdavall tot és maquillatge i oportunisme.
Potser fins i tot ells també s'ho creien, en agun moment, el que deien i escrivien, que això passa sovint en el món literari, amb tants lletraferits de vida impresentable escrivint meravelles. Rousseau escrivia sobre educació i infantesa feliç i avui sabem que enviava tots els fills a l'hospici, sense manies. De tota manera, no ens enganyem, conèixer a fons els nostres liders o ídols, amb les seves humanes misèries, no ens agrada, i defugim allò que no respon al discurs que ens abelleix, al menys de forma general. El mateix passa a nivell casolà, familiar. Som com som i no pas com ens agradaria ser o com expliquem que som, vet-ho aquí. Fins i tota és possible que algú ens torni a endegar, avui, aquell mateix discurs, canviant-ne quatre coses i adaptant-ne quatre més al present que ens acomboia. I amb una altra firma, és clar. Jesucrist també va dir allò de no jutgeu i no sereu jutjats i qui estigui lliure de pecat que tiri la primera pedra, i és que no puc defugir la tradició educativa cristiana, què hi farem. Llàstima que l'aplicació a la pràctica dels ensenyaments evangèlics sigui tan deficient.
9 comentaris:
El gran fariseu, però molt respectat, i és que feia respecte, i en les distancies curtes encara més, a Moià, va asistir a la inauguració d'una panificadora industrial (OJAYO: creada per dos germans de Castellterçol que es deien de cognom Passarell). Estàvem els convidats en una sala després d'haver vist tota la fàbrica quan va entrar el President: impressionava, desprendía molta grandeur, una atracció gairebè hipnótica, i quan va començar a parlar i a explicar anècdotes de Moià que ni l'alcalde sabia, ja es va posar a tothom a la butxaca. I aixó és té o no es té.
NO CAL MIRAR TAN ENRRERA,QUANTS CRISTIANS,ENMERDATS FINS LA GOLA,MEMBRES DEL OPUS DEI INCLOSSOS, ESTAN ENCAUSATS?.
AN PUJOL,CERTAMENT ERA HIPNOTIC.
Tipo inteligente donde los haya. Fue el que obligó a sentarse a Fraga y a Carrillo en la misma mesa...y lo hicieron, joder si lo hicieron...
Sin él ya no tendríamos un duro en la caja de Pensiones. Caja de Pensiones que obligó a rellenar en el Pacto de Toledo :
Separación y clarificación de las fuentes de financiación
Constitución de reservas
Mejoras de las bases
Financiación de los regímenes especiales
Mejora de los mecanismos de recaudación
Simplificación e integración de régimen especiales
Integración de la gestión
Evolución de las cotizaciones
Equidad y contributividad del sistema
Edad de jubilación
Mantenimiento del poder adquisitivo de las pensiones
Reforzamiento del principio de solidaridad
Mejora de la gestión
Sistema complementario
Análisis y seguimiento de la evolución del sistema .
En tiempo de bonanza, y con Zapatero, se llegaron a tener 65.000 millones, pero nunca el PSOE puso más dinero porque no lo consideraba necesario.
En tiempo de crísis y bajo el PP se ha dedicado a vaciar la hucha.
Hoy sólo quedan 26.000 millones, o sea, hasta el 17.
Pujol ha sido un hipócrita, pero un tipo muy inteligente, nada que ver con los tios listos de este país.
Salut
Francesc, hàbil i amb carisma, he vist persones així també amb la meva professió, mestres que sense cap mèrit especial es fiquen pares i alumnes a la butxaca, que aconsegueixen que tothom els escolti, és un do que es té o no es té, un altre tema és com la virtut s'aprofita i que no sempre la realitat respon a les aparences.
Oliva, però ell és un cas apart, precisament pel carisma.
Miquel, sin duda era inteligente, pero creo que había gente bastante más inteligente sin su 'gancho', un caso para analizar a fondo, hay personas con esta gracia especial y a las cuales el valor se les supone de forma casi incondicional. Felipe, muy distinto, es también un caso parecido por lo que respecta al atractivo personal y a la labia.
Ja sé que és molt tangencial, però el concepte d'intel·ligència és tan pluridimensional que és difícil de dir on comença i on s'acaba.
Un altre tema. Ahir mateix repassava la part dreta del meu blog i em dolia internament de tanta gent desapareguda. D'alguns queden les paraules; en altres casos els ha desaparegut la casa que els allotjava i queda un record vague o més intens segons l'interès o la relació. Com va ser que alguns (o algunes) van desaparèixer sobtadament i sense avisar...?
Miquel, un concepte pluridimensional i absolutament relatiu, per aixo es van inventar el tema de la intel·ligència emocional, hi ha qui té aptitud per una cosa, el que la te per una altra, aquell que ho sembla i no ho és i també a l'inrevés, depèn del que es valori en cada moment.
Aquests dies que estic passant a word entrades del blog pensava el mateix que tu en veure els comentaris que tenia fa anys, de persones amb qui gairebé vaig fer amistat i han fet moixoni, sap greu, sembla que l'esplendor blogaire va ser una moda passatgera, com totes, però que la gent es perdi així,de sobte, i sense donar senyals de vida... ja passa, això, però fa angunia.
El tema pujolià és d'estudi, expliquen que gent de la seva generació se sorprenia de la grapa 'populista' del personatge, Trias Fargas sembla que estava anguniós en comprovar que ell no tenia carisma -i potser era tant o més intel·ligent, segons com es miri-, Macià també va tenir una popularitat molt pel damunt dels seus mèrits, hi ha molts exemples d'aquest tipus, a la història política però també a la frívola, ha estat molt dolenta la seva caiguda car aquests populismes amb grapa i habilitat fan falta per cohesionar la gent en certs moments. M'agrada llegir biografies i t'adones que no hi ha mites sense ombres i de vegades, ben espesses.
Publica un comentari a l'entrada