He llegit poques valoracions amb una mica de rerefons crític sobre això del Cervantes, el rei d'incògnit i el poeta nostrat. Un poeta que en un pregó festiu que recordo a mitges va fer una crida a l'independentisme, no fa pas massa temps. No m'estranya que el rei hagi vingut d'incognit, tal i com està tot, així s'ha evitat allò que, vulgarment, en diuen un pollo, protestes, Montjuïc en peu de guerra i coses així.
El premi ja feia temps que estava concedit, no s'havia pogut lliurar a causa de la pandèmia. No és tan sols honorífic, com la meva medalla, crec que té un afegitó de cent i tants mils euros. Avui no és una gran suma, pero, vaja, ajuda. Ignoro la conversa que el rei i el poeta, acompanyats de les senyores, van tenir, en el marc incomparable del Palauet. M'encanten el lloc i els seus jardins, la veritat. L'ermita de Santa Madrona es troba en aquesta propietat encara que s'obre en alguna ocasió, com ara l'aplec que fem al barri cada any. O que fèiem, fins a l'arribada del virus d'en Banyeta.
Joan Margarit ha escrit, també, en castellà, cosa que sovint no es menciona gaire per aquí, de la mateixa manera que alguns diaris centralistes no han mencionat que escriu en català. En els darrers anys se n'ha volgut fer una mena de poeta nacional, aquest poeta nacional que anem cercant des dels temps d'Espriu. Margarit, pel meu gust subjectiu, té molt bons poemes però d'altres que son més normalets, per omplir llibres, vaja. No és senzill ser bo sempre i en tot moment. En tot cas, connecto molt més amb ell que no pas amb el senyor Cassasses, deu ser cosa de l'edat.
Margarit, fa anys, va admetre en una conversa informal que, en la seva feina d'arquitecte havia projectat blocs lamentables de la periferia, en aquells temps en els quals sembla que l'únic culpable del barraquisme vertical era el senyor Porcioles, de la mateixa manera que volem creure que l'únic negrer va ser el marquès caigu de l'escambell. Focalitzar determinats temes en algú fa que la resta quedin emboirats i, fins i tot, oblidats.
A Espriu, quan era el nostre poeta oficial, li van concedir la creu d'Alfons X el Savi i la va refusar. El ministre Solana el va anar a visitar a casa, Espriu va acceptar la visita però no va voler fotografies. Son matisos, però matisos importants. Un altre matís és que Espriu no tenia lligams familiars directes, no havia tingut dona ni fills, això potser permet una certa, tot i que sempre limitada, llibertat d'acció.
A la visita d'incògnit del monarca no hi va haver periodistes, la mateixa casa reial sembla que va facilitar les fotografies, entre les quals aquesta que penjo, en un indret on me n'he fet moltes jo mateixa, ja que hi ha una vista molt maca de la ciutat. Les mascaretes, en aquest cas, semblen tenir un component simbòlic, de vegades, val més no dir res.
Un aspecte molt més lamentable dels Cervantes, més enllà del tema lingüístic, nacional i reial, és que, com en tants altres premis, els nostres inclosos, el nombre de dones és vergonyós, quatre o cinc senyores. Es concedeix des de 1974! S'ha donat, vull pensar que sense males intencions, a uns quants catalans d'aquests que sempre han escrit en castellà, i molt bé, per cert. Margarit potser és el més català, de moment, si ens atenem a la producció literària. El darrer Cervantes s'ha atorgat a un poeta valencià que escriu en castellà, Brines. No entro en valoracions qualitatives, ep, però tot plegat mostra les anormalitats entre les quals ens movem i es mouen els qui manen. I com la subtilesa o manca de subtilesa política ho impregna tot.
No crec gaire en premis, llegeixo en català i castellà i defenso que cadascú escrigui i parli com vulgui i li abelleixi. Llàstima que, malauradament, res no és del tot innocent, en la nostra societat. En la nostra i en totes, els mateixos Nobel, també amb tan poques dones, es mouen enmig de temes polítics i pressions de tot tipus. Ja fa temps que he perdut la innocència, afortunadament. Pel que fa a les contradiccions vitals i culturals cadascú de nosaltres té les seves i trampeja la vida com poc.
A l'estat espanyol existeixen els Premis del Ministeri de Cultura, que també premien literatures perifèriques, una vegada es va concedir a Espriu, per cert. Així que potser el Cervantes va dirigit, i ho entendria, a la producció literària en llengua castellana. En tot cas, crec que la cosa no acaba d'estar clara del tot. L'absència de dones resulta més escandalosa si es considera que abasta Hispanoamerica, on tantes bones escriptores podem trobar, per poc que ens hi fixem. En cas de ser així, però, la producció castellana del poeta té prou gruix per a rebre el premi? I, ja dic, no entro en qualitats, contra moltes opinions interessades, crec que es poden utilitzar dues, i fins i tot més llengües, en la producció literària, i que es pot fer malament, bé o molt bé, depèn de la capacitat i la voluntat de cadascú.
Una cosa que més empipa a la gent, me n'he adonat, és que l'enfrontis de forma descarada amb les pròpies contradiccions, perds amics i quedes malament tu mateixa. Potser per això avui llegeixo poques coses poc profundes i serioses sobre la visita inesperada, en ocasions s'exigeix molt a la gent, a la gent normaleta, mentre, pel que fa a la gent coneguda i valorada, sobretot a la de casa, és habitual fer passar bou per bèstia grossa.
4 comentaris:
Creo que la frase "en ocasions s'exigeix molt a la gent", sintetiza el tema.
Me gusta Margarit en catalán, tiene cosas muy buenas; en castellano, sin embargo no me ha cuajado nada. Y dejar sentado que mi opinión es subjetiva y que me falta base para hablar.
Los premios, incluso el Nobel (miremos el de la paz ), creo que se dan por política pura. Evidente es, que los de la ciencia y en los descubrimientos trascendentales, se los lleven los investigadores.
No juzgo a Felipe VI. Dudo que sea igual que su padre, pero no lo se. Si juzgo el sistema obsoleto que él encarna, pero me pregunto que sería de este ¿estado? si no hubiera habido el nexo que él representa. Conociendonos como creo conocernos, pienso que hubieramos arreglado la cosa a tiros.
Hace muchos años, con una persona de El Vendrell y dos de Tona, dimos de alta el nombre de un partído político que jamás cuajó (falta de dinero, tiempo y logística) el PRFS Partido Republicano Federal Socialista.
Creo que no hay ideas malas, exceptuando las viscerales de cada rama política.
Tampoco creo en eso de "poetas nacionales", los poetas son trasversales, todo lo que signifique "pueblo" es aparcar un colectivo con unas características diferentes a otros "pueblos", para mi no existen más que ciudadanos.
Blas de Otero ha de gustar por igual en Jaén y en Bilbao.
Y creo que aciertas de pleno en un detalle que podría pasar desapercibido, pero que a tus ojos, escrutadores por cierto, no lo han hecho: "Un altre matís és que Espriu no tenia lligams familiars directes, no havia tingut dona ni fills, això potser permet una certa, tot i que sempre limitada, llibertat d'acció."
Ciertamente, todo es mucho más fácil sino comprometes a nadie y estas "libre" para hacer lo que te venga en gana.
Salut
Lo REI va venir mig d'amagatotis, havia de venir amb ell Sánchez, pero com está en quarentena, va venir amb la Leticia.
Margarit és un bon poeta i alhora arquitecte, com Francesc Cornadó, jo el trobo fred, estaria més a prop de Vinyoli.
Salut
Miquel, és que crec que té una filla treballant en una institució propera a la monarquia. No sé si existeixen les nacions però, en diguem com en diguem, el cert és que hi ha lligams que no podem obviar, tant de bo tot el mon fos una sola nació, però per això caldria un consens i consensuar també una llengua no obligada, tot plegat, un miratge.
Francesc, això dels poetes va segons dies, jo he tingut èpoques vitals diferents i una cosa son 'alguns poemes' i una altra 'el poeta', també com arquitecte deu tenir de tot.
Publica un comentari a l'entrada