Manllevo aquesta fotografia al senyor Francesc Vila, mantenidor i creador d'un grup de facebook dedicat a Núria Feliu. La cantant, convalescent, contempla el pregó de la Festa Major de Sants des del balcó de casa seva.
Hi ha molta gent famosa que reivindica el seu poble, el seu barri, moltes vegades indrets populars, barris modestos, però pocs hi viuen i pocs hi tornen gaire, en general, quan han fet fortuna. Hi ha dos casos emblemàtics, un és el de l'escriptor Paco Candel. Una vegada, quan encara era viu, en un acte cultural el també desaparegut periodista Huertas Claveria va incidir en el tema i Candel li va dir que no tenia cap mèrit perquè al seu barri hi estava d'allò més bé. Candel va donar volada a la Zona Franca i el seu barri li ha reconegut el mèrit, la biblioteca porta el seu nom, té gegant propi, un concurs literari que s'ha consolidat...
Un altre cas de lligam vital i perllongat al barri és el de Núria Feliu, tan relacionada amb el barri de Sants, que la va veure néixer i créixer. Aquesta imatge del balcó sembla ben bé el d'una reina contemplant el seu regne. Núria Feliu també té geganta. Molta gent l'aprecia, la gran majoria d'això que en diem 'el poble'. Núria Feliu ha fet de tot i tot ho ha fet força bé però ha tingut els seus detractors i el mensypreu més o menys dissimulat d'algunes elits de la cançó i de la cultureta.
Va cantar en castellà quan estava mal vist i hi havia aquests puristes de sempre que l'anaven a xiular. Això d'anar a xiular o escridassar a qui sigui és sovint injust i parcial. Feliu, com Maria Matilde Almendros i alguns altres, es van mostrar seguidors de CIU en algun moment i això també passa factura en aquesta societat nostra, tan admirable en alguns moments i tan arrauxada en d'altres. Precisament recordo una anècdota a L'ovella negra dels bons temps progres, quan ens feiem les torrades al caliu del local. Un xicot que vam conèixer i que anava d'expert ens va comentar això de les xiulades a la Núria Feliu i va comentar que ell ja la xiulava quan cantava en català.
En això de les xiulades i escridassades per motius polítics, quan vaig veure aquelles que, en els actes d'unes eleccions de l'antigor li feien a la meva admiradíssima professora de matemàtiques de la Normal, que ens donava classes voluntàries els dissabtes, a la gent del nocturn, Maria Rúbies, ja vaig perdre la fe en l'objectivitat humana, la veritat.
Tot son gustos, evidentment. Però també hi ha moltes dèries inexplicables i una tirada a barrejar les coses. Durant un temps també s'especulava sobre cantants més pesseteros que uns altres, potser sigui així però em temo que moltes brames parteixen del boca-orella més indemostrable. Ningú no xiula un futbolista que porta anys aquí i no sap dir res en català o tot just quatre coses, en alguns camps les coses son diferents i no s'exigeixen estranyes ètiques discutibles.
Aquesta famosa fotografia de Maspons exemplifica el tema i les dèries nostrades del passat de forma ben gràfica. Serrat i Raimon ben separats, fent cara de pomes agres, i Feliu al mig, somrient i afable, com aquestes mestres que intenten, sovint en debades, que els alumnes enfrontats facin les paus.
Núria Feliu, com Guillermina Motta, han defugit sempre les etiquetes i potser per això no han aconseguit el reconeixement sacralitzat de les grans marques de la cançó, homes la majoria. Jo vaig veure Feliu que avui és ja 'La Feliu', per primera vegada, molt joveneta, als espectacle del grup teatral d'Horta, en aquell temps era molt valorada, cantava també jazz, amb Tete Montoliu. Va versionar un munt de temes anglosaxons i en algun moment va recuperar cuplets, com Motta, o les inoblidables i sovint oblidades cançons que cantava Mistinguette. I cançons d'Apeles Mestres, un dels nostres clàssics secundaritzat en molts casos i del qual encara és difícil trobar determinades publicacions. I escric Apeles, que és com ell volia escriure el seu nom, ep. Això de la normalització que no respecta les voluntats individuals em fa empipar, sort que amb en Rusiñol, un altre dels grans encara així mateix menys reconegut del que toca, no se'n van sortir.
En una ocasió, en el temps dels cuplets, vaig veure Feliu al Romea, amb la meva mare, que s'ho va passar d'allò més bé. Núria Feliu és per a mi el paradigma de la professional integral, no és cantautora sinó una intèrpret tot terreny. En el mon de la cultura catalana i, concretament, en el de la música, hi ha, des de fa anys i panys, molta ximpleria elitista lligada també, fins i tot, a les militàncies polítiques, suposades o reals. Hi ha qui se t'enfada si dius que no t'agrada Lluis Llach, per exemple, i qui és seguidor de Serrat en la intimitat però no ho admetria de cap manera de forma pública.
Les coses han canviat i avui gent jove d'aquí canta en castellà o anglès i ningú no s'escandalitza ni el va a xiular. Al menys, que jo sàpiga. Una de les darreres vegades que vaig veure Núria Feliu en persona va ser en la presentació de l'antologia de poesia del districte, a cura de l'Albert Torras. Núria Feliu hi col·laborava, ha estat una rapsoda habitual en actes diversos i programes televisius. Aquell dia de la presentació es van esdevenir els horribles aldarulls amb tot allò de Can Vias, poc i mal explicats i dels quals no se n'ha acabat d'esbrinar l'autoria real però que feien molta basarda i amb els quals em vaig ensopegar de tornada. Segons la meva opinió allò va ser una mena de xiulada bèstia al senyor Trias, un dels alcaldes més interessants i honrats que hem tingut per la ciutat i que va patir estranyes protestes orquestrades qui sap perquè. Ara es xiula Colau, i això que no és de dretes, crec. Sempre hi ha motius per protestar, és clar, però en canvi he vist aplaudir gent molt xiulable, de tots els sectors, perquè en tot plegat hi ha un gran doll de rauxa absurda i, el pitjor, encomanadissa.
Aquests dies farà cent anys del naixement de Jaume Picas. L'esmento perquè es tracta d'un d'aquests grans personatges que, malgrat el molt que va treballar i fer per la cultura catalana, en un munt de camps, no ha assolit a nivell general arribar a l'Olimp elitista oficial dels nostrats. En podria citar molts casos. Núria Feliu té els seus seguidors i devots però, en el fons, li passa una mica el mateix. Malauradament de desagraïts l'infern n'és ple i hi ha una tirada a restar i no pas a sumar, a casa nostra. Allo del prestatget, que deia Calders, vaja. I, a sobre, és castiga l'eficiència, allò d'haver fet moltes coses i haver-les fet bé, els polifacètics desvetllen enveges i palesen les mediocritats d'uns quants.
12 comentaris:
Ha mantigunt la seva activitat per casals d'avis i llocs per l'estil, recitant poesia també a banda de cantar. És una artista complerta (amb majúscules) i com a tal a casa nostra no ha estat degudamernt reconeguda, encara que comparat amb altres com l'Ovidi, sense anar més lluny, no es pot queixar. Al caliu de la Feliu, sempre.
Salut.
Malauradament passa en molts camps de la cultura, l'Ovidi no és comparable perquè va morir de forma prematura pero durant un temps, efectivament, van passar molt d'ell.
Sóc santsenc i tampoc no m'he bellugat mai del barri. M'ha agradat la frase del Candel: "no és cap mèrit, hi estem molt bé".
Conec la Núria Feliu gairebé des de sempre. La vaig veure actuar per primera vegada a una Festa de Final de Curs als Maristes de Sants, quan encara no sabíem que existia la paraula pederàstia per definir el que els alumnes que ho presenciàvem en dèiem simplement fotre mà.
Tornant a la Feliu. En aquesta actuació, tot i que era molt jove i no era coneguda, ja es veia que érem davant d'una gran intèrpret. Com a curiositat explicaré que aquell dia també va actuar un antic alumne del col·legi, també santsenc, que anava per cantautor però que finalment es va dedicar (i amb èxit) al periodisme: l'Àngel Casas. Interpretava cançons pròpies, una de les quals "Fum és fum" es va fer bastant coneguda entre els nens que ja aleshores estàvem interessats en la Nova Cançó.
I torant novament a la meva veïna Núria. Una tarda vaig estar a l'àtic de la plaça de can Mantega que mostres a la fotografia. La vaig entrevistar per a la publicació "Butlletí de l'Orfeó de Sants". Tot i que es tractava d'una revista trimestral molt modesta, em va tractar amb molta amabilitat, encantada d'aparèixer a les pàgines del Butlletí del "seu" Orfeó.
Una gran dona, una gran artista.
Joan Baptista Humet...inmenso, formidable...
No conec en profunditat la seva trajectòria, però m'agrada l'esperit que transmet en tot allò que fa.
Una abraçada.
Xavier, totalment d'acord, jo valoro molt la trajectòria vital, tampoc no soc incondicional de tot el que ha fet, evidentment, perquè ha fet un munt de coses i això passa amb gairebé tothom.
Hi ha persones que deixen de viure en un barri però hi tornen sovint, era el cas de l'escriptor González Ledesma amb el Poble-sec.
El cas de Sants és diferent perquè és un barri més gran i divers però en el cas del Poble-sec, i sense ser gent coneguda, moltes persones que prosperaven en marxaven, el mitificaven en el record i després, si hi venien a fer un volt es planyien dels canvis i en criticaven el present.
Miquel, no era de mis preferidos, lo he ido valorando más con el tiempo, por desgracia nos dejó de forma prematura en un momento en qué había recuperado su carrera musical. También 'se pasó' al castellano en determinado momento, por razones comerciales, cosa que no siempre se ha entendido pero que tiene que ver, también, con el abandono de determinados mecenazgos que habían posibilitado la Nova Cançó y su difusión. Creo que esto del bilingüismo de algunos y el 'purismo' de otros es todavia un tema pendiente para el debate cultural. Pero todavía incomoda.
Joan, és que es tracta d'una trajectòria molt llarga, he, he.
Enhorabona, Júlia. M´ha agradat molt la teva entrada.
Salut.
Borgo.
Moltes gràcies, Miquel!
Grandiosa aportació plena de records, coincideixo amb les opinions, il·lustre Júlia. Sempre és un plaer llegir-te, misenyora.
Gràcies, Enruc. contenta de veure't per aquí.
Publica un comentari a l'entrada