25.9.23

TERESA REBULL, IMMORTAL I ETERNAMENT JOVE

 




Aquesta setmana he pogut tornar a veure, a la biblioteca del barri, el documental sobre Teresa Rebull, 'Ànima desterrada'. El documental ja té alguns anys, es va emetre després de la mort de Rebull, i és obra de Susanna Barranco (Barcelona, 1975), actriu, productora, escriptora i moltes coses més. Susanna Barranco va fer una breu presentació del documental ja que havia de marxar, però va remarcar com va connectar amb Teresa Rebull, cosa gens estranya ja que totes dues pertanyen a un tipus de dona coratjosa, polifacètica, valenta i compromesa amb el seu moment històric, malgrat la diferència generacional.

El documental incideix, sobretot, en la personalitat volcànica de Rebull, recull testimonis de molta gent, coneguda i no tant, però no entra a fons en el tema biogràfic, de forma molt intel·ligent la directora va evitar fer un biòpic convencional. Tot i que, de forma inevitable, sorgeixen preguntes diverses i no es pot deixar de banda els lamentables Fets de Maig. Teresa Rebull va militar en el POUM i va fer una estada, relativament breu però terrible, en una txeca, un conegut seu, Manolo Maurin, germà de Joaquim, amic seu, va morir a causa dels maltractaments soferts allà dins. 




Hi ha un estrany interès en amagar o dissimular fets que incomoden, relacionats amb una guerra civil que la mitologia actual va convertint en un conte de bons i dolents. Una cosa és la ideologia i, l'altra, el tarannà individual de les persones. Però la complexitat ens aclapara, què hi farem.

Recordo quan, de joveneta, vaig sentir parlar de la Serra de Pàndols, gràcies a la cançó més coneguda de Teresa Rebull, aquell Paisatge de l'Ebre, amb una cova inquietant on algú ha tornat per trobar 'les sabates d'en Jaume'. El poema, més emotiu i impressionant que altres textos amb pretensions que evoquen la guerra, és obra de Josep Gual (Badalona, 1929-2005). En aquest poeta vida i obra van lligades, va ser una de les vícitimes de l'injusta i inútil 'lleva del biberó'. Va estar molt vinculat a Badalona i amb la represa de la vida cultural i del catalanisme, es va relacionar amb gent del mon intel·lectual i a Badalona se l'ha homenatjat sovint. Però, més enllà del famós poema, la lletra del qual molta gent atribueix a la mateixa Rebull, és avui injustament poc conegut.




Davant d'aquest cas o del, per a mi, molt més greu d'Olga Xirinacs, encara feliçment viva, se'm diu de vegades que ha estat a causa de la vinculació dels escriptors amb uns espais determinats, Badalona pel que fa a Gual i, en el cas de Xirinacs, Tarragona. Em semblen absurdes excuses, tot va més aviat lligat a capelletes, modes, tendències i potenciació de les novetats al preu que sigui. Amb tres o quatre 'clàssics canònics' sembla que ja en tenim prou. I fins i tot els valors indiscutibles de vegades funcionen com la borsa, pugen i baixen.

Teresa Rebull es deia Teresa Soler, com que va viure a França, casada amb Pep Rebulll, militant del POUM, va admetre el costum francès d'adoptar el cognom del marit. Quan va començar a col·laborar amb la Nova Cançó li deien la 'iaia' i tot just tenia cinquanta anys i estava d'allò més bé. En aquella època no la van dur al Palau però anys després, en els vuitanta, se li va fer un homenatge en aquell indret emblemàtic, massa carregat d'ornamentació pel meu gust, tot i que hi ha qui em mira malament quan critico els excessos dels modernistes. 




Motivada pel tema m'he comprat a iberlibro el llibre amb la poesia completa de Josep Gual, és un llibre nou, tot just una mica esgrogueït pel pas del temps, que m'ha arribat des de Badalona amb una rapidesa remarcable. El tipus de llibre que, en el passat, podies trobar a l'enyorada setmana del llibre català, quan es feia a les Drassanes i no tot havia de ser novetat immediat o reedició maquillada de novetat. 

En un altre poema, per cert, l'autor ens desvetlla el destí d'en Jaume, menys desesperançador del que sempre havia suposat.:


En Jaume van ferir-lo

el dia del seu sant

passant el riu a gual.


Per les presses i els tràfecs

va estar-s'hi sis hores

amb l'aigua a la cintura.


Tot plegat va complicar-se

amb una emprenyadora

preumònia.


Van evacuar-lo a Tivenys

i el sanitari li va fer dir

allò de: trenta-tres i carretera.


Ara ja ha tornat a Prat de Compte

gras com un toixò,

perquè té molt bona carnadura.


Josep Gual Lloberes (Badalona, 1920-2005)


https://www.youtube.com/watch?v=MXva6SnocC0


https://www.ccma.cat/tv3/alacarta/el-documental/teresa-rebull-anima-desterrada/video/5660748/

2 comentaris:

Francesc Puigcarbó ha dit...

Recordo a Teresa Rebull, en vares parlar fa temps. Sabadellenca i desconeguda per a mi si no és per tu. Gràcies.

https://draft.blogger.com/blog/post/preview/33601624/1058146961756784275

Júlia ha dit...

Tot un personatge molt interessant, el documental es troba a Tv3 a la carta, afortunadament.